shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer
Terug naar verhalen

Dit had nooit mogen gebeuren

Deel

Dit had nooit mogen gebeuren

Je ziet het nog in haar ogen. De pijn, de schrik, de schaamte. Het kwaad heeft genadeloos op Chang ingebeukt.

"

Wat dacht je eerst dat die mannen met je van plan waren?”
Chang* (18) slaat haar ogen neer. Ze beantwoordt dapper vragen van journalisten, maar bij deze vraag wordt het zichtbaar te veel. Ze valt stil. Dan zegt ze: “Deze vraag wil ik niet beantwoorden.”

Ik zit erbij en voel me wat beschaamd. Is dit niet te kwetsbaar? Tegelijk besef ik: Haar verhaal moet verteld worden. De wereld moet dit horen.

Op haar veertiende werd Chang door een man in haar buurt een woning binnengelokt. “Ik kan je helpen om snel geld te verdienen”, beloofde hij. In het huis waren meerdere mannen. Ze dwongen Chang om, voor een webcam, haar kleren uit te doen. Ze barstte in tranen uit. Het was het begin van maandenlang misbruik. Online konden mannen beelden van haar kopen.


Je ziet het nog in haar ogen. De pijn, de schrik, de schaamte. Het kwaad heeft genadeloos op haar ingebeukt. Een meisje van 14 hoort beschermd te worden. Ze hoort niet ineens terecht te komen in de verziekte wereld van mensenhandelaren en ‘seksconsumenten’. Het had nooit mogen gebeuren. Maar het is gebeurd.

De politie kwam, met hulp van International Justice Mission (IJM), het misbruik op het spoor. Ze deden een inval. Chang werd bevrijd, samen met elf andere meisjes. Vijf uitbuiters werden gearresteerd. In een nazorghuis heeft Chang, met intensieve hulp, de brokstukken van haar leven bijeengeraapt. Ze leeft in vrijheid. Goddank. Maar kun je van zulke wonden ooit echt genezen?

"Is er nog iets dat je graag wilt delen?"
Het is de laatste vraag die een journaliste uit Australië stelt.

Chang richt zich op. Haar ogen stralen ineens hoop en kracht uit. Helder klinkt haar stem: “We mogen nooit onze hoop verliezen. Er is een God voor ons. Filippenzen 4:13 is heel belangrijk voor mij: ‘Ik kan alle dingen aan, dankzij Christus die mij kracht geeft.’”

Ineens zie ik het. Dit meisje is zoveel meer dan een slachtoffer. Ze is een fighter.

*Chang heet in werkelijkheid anders.

Word deel van IJM's reddingsteam

Dit is misschien ook interessant…

Bekijk meer
U kunt vandaag redding mogelijk maken.

Met uw gift vecht u mee tegen slavernij, geweld en onrecht wereldwijd. Samen kunnen we een einde maken aan slavernij.

Word deel van IJM's reddingsteam als Freedom Partner.

Uw maandelijkse gift stelt onze teams in staat kwetsbare kinderen en gezinnen te bevrijden, naast hen te staan om hun leven weer op te bouwen én criminelen voor de rechter te slepen.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up