shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer
Terug naar verhalen

Column Henk Jan Kamsteeg: 'Wij laten niet los'

Deel

Column Henk Jan Kamsteeg: 'Wij laten niet los'

"M’n jongste dochter was verdwenen. Ze was vier jaar. M’n hart klopte in mijn keel. Alle doemscenario’s kwamen bij mij op. Ik zette het op een rennen. De wijk in. Eerst richting het water. Het zou toch niet… Geen fietsje langs de waterkant. Toch kijken. Roepen. Het bleef stil."

"De bosjes in dan. Zou ze verdwaald zijn in de paar hectare bos aan de rand van onze wijk? Of erger. Zou ze zijn meegenomen door een gek die zijn zieke fantasieën wilde uitproberen? Hoe vaak las ik niet van kinderen die werden misleid en spoorloos verdwenen? In de krant. Maar ook door mijn werk bij IJM. Dagelijks lees en schrijf ik over kinderen, baby’s soms nog, die worden mishandeld en misbruikt.

Neem Courage Hope. Een jochie uit Ghana. Hem was beloofd dat hij naar school kon en wat centjes verdienen. In plaats daarvan werd hij een bootje in gezet op Lake Volta, een meer ter grootte van drie keer de provincie Noord-Holland. Courage Hope verdween uit zicht. Maar niet uit beeld. Want zodra we over hem hoorden, gingen wij naar hem op zoek. Niet eventjes. Niet een paar weken. Maar totdat wij hem vonden. IJM laat namelijk niet los.

Toen we Courage Hope vonden, hoorden wij wat hem vijf jaar lang was aangedaan. Het jochie, dertien was hij toen hij vermist raakte, was uitgebuit in slavernij. Levensgevaarlijk werk moest hij doen. Geen zwemdiploma’s en toch verplicht het diepe water in. Om in de knoop geraakte visnetten los te halen. Veel leeftijdgenoten van Courage Hope gingen hem voor en kwamen nooit meer naar boven.

Ook na zijn bevrijding lieten wij liet los. Courage Hope werd opgevangen in een nazorgtehuis en kreeg counseling om zijn trauma’s te verwerken en hem te helpen een nieuw leven in vrijheid op te bouwen. Courage Hope geeft nu leiding aan het Ghana Survivor Network. Van vermist kind naar onmisbare stem in de strijd tegen slavernij.

Toen ik mijn kleine meid niet vond, heb ik aangebeld bij mijn buren. Hadden zij haar misschien gezien? Wilden ze asjeblieft helpen zoeken?

U vraag ik nu of u IJM wilt helpen zoeken naar kinderen als Courage Hope. Onze Freedom Partners laten met een maandelijkse bijdrage zien ook niet los te willen laten. Samen zoeken, totdat we hebben gevonden.

Na een kwartier - het leken wel uren - kwam mijn meissie doodleuk aangefietst. Ze was naar de kinderboerderij geweest. Konijntjes kijken. Ik kon opgelucht ademhalen. Ik wel."

- Column geschreven door Henk Jan Kamsteeg, storyteller bij IJM NL

Word deel van IJM's reddingsteam

Dit is misschien ook interessant…

Bekijk meer
U kunt vandaag redding mogelijk maken.

Met uw gift vecht u mee tegen slavernij, geweld en onrecht wereldwijd. Samen kunnen we een einde maken aan slavernij.

Word deel van IJM's reddingsteam als Freedom Partner.

Uw maandelijkse gift stelt onze teams in staat kwetsbare kinderen en gezinnen te bevrijden, naast hen te staan om hun leven weer op te bouwen én criminelen voor de rechter te slepen.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up