shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer
Terug naar verhalen

Brief aan Marcela van Henk Jan

Deel

Brief aan Marcela van Henk Jan

Brieven van medewerkers van IJM NL aan moedige survivors van geweld

Bolivia, 1 mei 2021

Lieve Marcela,

Wat moet er door je heen zijn gegaan, toen je hoorde dat hij je moeder stond uit te lachen. De man die jou, je moeder, broertje en zusje had opgesloten in een kamer in jullie huis. Zes maanden lang leefden jullie op een cementen vloer, kregen jullie nauwelijks te eten en werden jullie gedwongen jullie behoeften te doen in een plastic zak die slechts eens in de week werd vervangen.

Wat moet je boos zijn geweest toen je hoorde dat die man, jouw stiefvader, je moeder uitlachte toen ze hem na jullie ontsnapping uit dit huis, confronteerde met zijn misdaden. Die stuitende arrogantie. Hij lachte omdat hij dacht dat jullie hem toch niets konden maken. Jullie hadden geen geld. Hij wel. En dus zou toch niemand het voor jullie opnemen. Hij kon fluitend zijn gang gaan. Dacht hij…

Wat ging er door je heen? Je was negen toen deze man je niet alleen opsloot, maar jou ook seksueel misbruikte. Lieve Marcela, ik heb zelf jonge dochters. Wanneer ik jouw verhaal hoor, moet ik aan hen denken. Ik word woedend en verdrietig tegelijk. Meisjes als jij verdienen het om veilig te zijn. Je had recht op een onbezorgde jeugd.

Ik kan mij niet voorstellen hoe het is op te groeien in een land waarin daders van grof geweld lachend hun misdaden kunnen begaan, omdat ze weten dat de kans dat ze gestraft worden voor hun daden nihil is. Dus haalde hij zijn schouders op toen jij, broodmager als je inmiddels was, wist te ontsnappen door de tralies die voor het raam stonden van de kamer waar jullie werden vastgehouden. Het leek hem niets uit te maken dat zijn misdaden aan het licht kwamen.

Wat ben ik blij dat mijn collega’s van IJM op de hoogte werden gesteld van jullie situatie. Dat ze direct in actie kwamen. Om jullie gaven. Jullie liefdevol opvingen en jullie hielpen in een rechtszaak tegen je stiefvader. Zijn lach verdween snel toen hij erachter kwam dat hij niet onschendbaar was. Dat ook hij zich moest verantwoorden voor zijn misdaden.

Ik hoop zo dat het nu, jaren later, goed met je gaat. Dat je je veilig weet. Weet dat er altijd mensen zijn die om je blijven geven. En om meisjes als jou.

Groetjes,

Henk Jan

PS: Ik zal altijd om jou en meisjes als jou blijven geven!

Word deel van IJM's reddingsteam

Dit is misschien ook interessant…

Bekijk meer
U kunt vandaag redding mogelijk maken.

Met uw gift vecht u mee tegen slavernij, geweld en onrecht wereldwijd. Samen kunnen we een einde maken aan slavernij.

Word deel van IJM's reddingsteam als Freedom Partner.

Uw maandelijkse gift stelt onze teams in staat kwetsbare kinderen en gezinnen te bevrijden, naast hen te staan om hun leven weer op te bouwen én criminelen voor de rechter te slepen.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up