shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer
Terug naar verhalen

Ambassadeur Chesron bezocht IJM Ghana: ‘Levensveranderend’

Deel

Ambassadeur Chesron bezocht IJM Ghana: ‘Levensveranderend’

Kinderen die, nadat zij jarenlang waren uitgebuit als slaaf, enthousiast zingen en dansen op ‘You raise me up’. Een moment dat muzikant Chesron Sminia altijd bij zal blijven van zijn reis met IJM naar Ghana.

“Wat kunnen wij doen?” Die vraag hield muzikant Chesron Sminia samen met zijn vrouw Esmee bezig toen ze tijdens een kerkdienst bij Mozaiek0318 voor het eerst hoorden over moderne slavernij. “Arjen ten Brinke sprak over gerechtigheid. Hij vertelde over kinderen in de Filipijnen die voor de webcam misbruikt worden. Dat raakte ons enorm,” weet Chesron zich nog goed te herinneren.

Dankzij de stage van Esmee bij IJM raakt Chesron steeds meer betrokken bij de strijd voor gerechtigheid. “Ik vind IJM een prachtige organisatie. Wat mij zo aanspreekt is dat zij slavernij bij de bron aanpakken. Ze bevrijden niet alleen mensen, maar werken ook aan de versterking van het rechtssysteem, zodat het de volgende keer niet meer gebeurt. Dus niet alleen een persoon uit de situatie halen, maar het complete dorp beschermen tegen slavernij door met politie, overheid en rechters samen te werken,” vertelt Chesron enthousiast. Naast muziekdocent op evangelische middelbare school De Passie in Utrecht, Youth Pastor bij Mozaiek0318, muzikant bij het ADEM-project, de Rechtstaat en solonummers onder zijn eigen naam, is hij daarom ook gedreven ambassadeur van IJM.

“Het thema slavernij rust op Ghana.” Dat is wat Chesron merkt als hij in 2020, net voor de coronacrisis losbarst, met IJM naar Ghana gaat. “Het is bizar om te zien welke rol slavernij vroeger in Ghana had, maar ook hoe nog steeds veel mensen bij slavernij betrokken zijn,” ziet de muzikant. “Wij denken vaak dat slavernij is afgeschaft, maar in Ghana merk je dat het nog steeds super reëel is. Slavernij is gewoon een manier om in armoede geld te verdienen, dat is echt verdrietig om te zien,” vertelt Chesron die de ambassadeursreis heel bijzonder, intensief, maar ook hoopvol vond. “Ik heb gezien hoe IJM kinderen opvangt en dorpen verandert. Dat vind ik heel tof.”

Levensveranderend
“You raise me up to walk on stormy seas.” Gezongen door de kinderen in de veilige shelter, bevrijd uit slavernij. Dat is het gedeelte van de reis dat bij Chesron op zijn netvlies getekend staat. “Dat lied raakt mij sowieso, maar in deze context was het zo’n bijzonder moment. Kinderen die uit slavernij bevrijd zijn, die al dansend dit lied voor ons zingen. We zagen vreugde en herstel, levensveranderend om zoiets mee te maken,” vertelt Chesron, opnieuw onder de indruk van het bijzondere moment, waarbij niemand van de ambassadeurs het droog hield.

‘Het is bizar om te zien hoe nog steeds veel mensen bij slavernij betrokken zijn’

Samen met Roald Schaap schreef Chesron ‘Een plek om kind te zijn’, een lied over de strijd voor gerechtigheid. In Ghana heeft Chesron de videoclip opgenomen. Bijzonder, omdat Chesron juist daar ziet dat kinderen die eerder vastzaten in slavernij, in de shelter eindelijk weer kind kunnen zijn. “Dat is zo gaaf. Kinderen die al vanaf hun zesde op een boot levensgevaarlijk en uitputtend werk moesten doen, kunnen daar in de shelter lekker naar school, voetballen en spelen. Een veilige plek om te ontwikkelen, te groeien.”

Ga in gesprek
“Slavernij voelt ver weg, maar ik heb in Ghana gezien dat IJM levensveranderend werk doet. Dat is zo belangrijk! Ga in gesprek met andere mensen in je omgeving over moderne slavernij, word je bewust van de impact die jij hier in Nederland kan hebben in de strijd tegen moderne slavernij,” drukt Chesron jou op het hart. Of zoals hij dat zingt: “Help je mee te delen in de pijn, zodat elk kind een plek krijgt om kind te zijn?”

Auteur: Sanne van Raalte - van de Kamp

Chesron - 'Een plek om kind te zijn'

Word deel van IJM's reddingsteam

Dit is misschien ook interessant…

Bekijk meer
U kunt vandaag redding mogelijk maken.

Met uw gift vecht u mee tegen slavernij, geweld en onrecht wereldwijd. Samen kunnen we een einde maken aan slavernij.

Word deel van IJM's reddingsteam als Freedom Partner.

Uw maandelijkse gift stelt onze teams in staat kwetsbare kinderen en gezinnen te bevrijden, naast hen te staan om hun leven weer op te bouwen én criminelen voor de rechter te slepen.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up