shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer
Terug naar verhalen

'Als niemand zijn nek uitsteekt, gebeurt er niks'

Deel

'Als niemand zijn nek uitsteekt, gebeurt er niks'

Zonder Freedom Partners zou het werk van IJM onmogelijk zijn. Achter iedere persoon die onze missie voor gerechtigheid ondersteunt, zit een eigen verhaal. Voor dit magazine spraken we met Jolanda van der Haven (57).

S

inds 2015 is Jolanda Freedom Partner en al zeker twintig jaar lid van blackgospelkoor ‘Miracles’ uit Woerden. Via het koor hoorde ze over de strijd tegen onrecht en slavernij. Ze vertelt: “Een ander koorlid vertelde me dat IJM strijdt tegen misbruik en uitbuiting van jonge meiden. Dat sprak me meteen aan. Al sinds mijn jeugd heb ik hart voor uitgebuite jonge meiden. Wat is dit voor verziekte wereld, dacht ik. Ik weet dat uitbuiting ook bij jongens en volwassen vrouwen en mannen voorkomt, maar ik word altijd vooral geraakt door misbruik van prille vrouwen. Het koorlid gaf me het magazine van IJM mee en dat heb ik met belangstelling gelezen. Later las ik ook andere IJM-uitgaven. Ik ontdekte dat slavernij op veel plekken voorkomt, en niet alleen ver weg.”

“Ik ontdekte dat slavernij op veel plekken voorkomt, en niet alleen ver weg”

Ze geniet erg van het zingen in ‘Miracles’: “Het mooie van het koor is dat je met je hele lijf God eert. Je kunt gewoon niet stil blijven staan als je die gospels zingt. Als koordleden staan we met elkaar achter de boodschap van gelijke rechten. We hebben allemaal hetzelfde rode gewaad aan om te benadrukken dat verschillen niet belangrijk zijn en dat slavernij, vroeger en nu, echt niet kan.”

Lange adem
Aan welke vorm van slavernij denkt Jolanda als het gaat om moderne slavernij? “Dan denk ik eerst aan mannen die misbruik maken van jonge meisjes. Maar ook aan de slavernij waar we in de westerse wereld allemaal last van hebben. Er wordt van mij verlangd dat ik goede prestaties lever. De lat ligt zo hoog. Huishoudschool en technische school bestaan niet meer, kinderen moeten allemaal op zijn minst naar de Havo. En dan de social media die ons voorhouden dat we nog knapper en populairder moeten worden. Ook van die slavernij moeten we bevrijd worden. Al is er natuurlijk groot verschil met mensen die fysiek slavernij ervaren en dagelijks mishandeld en misbruikt worden.”

Jolanda beseft dat je systemen niet met één vingerknip ombuigt. Als in een land het rechtssysteem tekortschiet en criminelen op grote schaal mensen uitbuiten, is het moeilijk om die structuren te veranderen. Het is een gevecht dat lange adem vraagt. Toch gelooft ze in de missie van IJM en dat structurele verandering mogelijk is: “Als er maar een biddende wereld omheen staat, gáát het een keer veranderen. Wat God belooft , dat doet Hij. Hij betrekt mensen erbij en wij moeten doen wat we kunnen. Als niemand zijn nek uitsteekt, gebeurt er niks.”

Word deel van de beweging die een einde maakt aan slavernij en mensenhandel.

Dit is misschien ook interessant…

Bekijk meer
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Doneer en geef bescherming tegen geweld, uitbuiting en slavernij.

Uw gift maakt het mogelijk om slachtoffers te bevrijden en nazorg te geven, daders veroordeeld te krijgen en rechtssystemen te versterken.

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Gegevens

Uw donatie:

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Betaalmethode

Uw donatie:

Selecteer een betaalmethode:

Door dit vakje aan te vinken, geef ik International Justice Mission Nederland toestemming om via SEPA-incasso het toegezegde bedrag maandelijks van mijn rekening af te schrijven en om de ingevulde gegevens hiervoor te gebruiken. Gegevens worden niet verstrekt aan derden.

Vorige

U doneert eenmalig.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up