shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer

Twee Thaise verdachten van gedwongen oplichting gearresteerd

BANGKOK - Twee Thaise verdachten zijn gearresteerd door een speciale Thaise recherche-eenheid op verdenking van mensenhandel. Ze zouden negen arbeiders uit Myanmar naar Cambodja hebben gelokt en daar hebben gedwongen tot online oplichting.

De verdachten misleidden de slachtoffers met nepbanen in casino’s bij de grens van Thailand en Cambodja. De negen Myanmarese arbeiders, die eerder in Bangkok hadden gewerkt maar hun baan kwijt waren geraakt door de coronapandemie, dachten dat ze werk zouden vinden. In Cambodja werden ze echter overgedragen aan Chinese bendes die oplichtingscentra runden in Chrey Thom.

De verdachten kregen 5.000 Thaise baht per slachtoffer, in totaal 45.000 baht (dat is omgerekend zo’n 1150 euro). De arbeiders moesten lange dagen werken zonder loon. Ze werden mishandeld, opgesloten, kregen geen eten en werden bedreigd als ze niet goed presteerden.

Op 22 december 2021 kreeg IJM Thailand een melding over de situatie. Ze schakelden hulp in van IJM Cambodja en werkten samen met de Myanmarese ambassade. De volgende dag werden de negen arbeiders bevrijd door de Cambodjaanse politie. Daarna verbleven ze tijdelijk in een opvangcentrum voor immigranten. Later zijn ze overgebracht naar een veilig opvanghuis van Caritas, een partner van IJM.

Vier slachtoffers keerden in februari 2022 terug naar Myanmar, de andere vijf in april 2022. Na hun terugkeer bleef IJM Myanmar de slachtoffers helpen. Vier van hen zijn teruggekeerd naar Thailand om hun verhaal te doen bij de Thaise autoriteiten. Vijf slachtoffers hebben inmiddels officieel aangifte gedaan en een rechtszaak aangespannen. Ze werken nu veilig in Bangkok en zijn weer onderdeel van de samenleving. IJM Thailand blijft hen ondersteunen. Het onderzoek loopt nog steeds. IJM benadrukt dat gerechtigheid belangrijk is en dat daders gestraft moeten worden.

De verdachten worden nu aangeklaagd voor het uitbuiten van mensen voor dwangarbeid. De Thaise recherche onderzoekt de zaak verder en verwacht nog meer arrestaties.

IJM werkt samen met overheden en ambassades in Cambodja, Myanmar, Maleisië, de Filippijnen en Indonesië om slachtoffers te bevrijden en terug naar huis te brengen. Sinds 2021 heeft IJM bijna 500 mensen geholpen die slachtoffer werden van mensenhandel en oplichting in Zuidoost-Azië. Er zijn inmiddels 15 daders veroordeeld, waaronder iemand in Thailand die 30 jaar celstraf kreeg.

Foto: slachtoffer van gedwongen oplichting (foto in scène gezet)

Word deel van de beweging die een einde maakt aan slavernij en mensenhandel.

Dit is misschien ook interessant…

Bekijk meer
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Doneer en geef bescherming tegen geweld, uitbuiting en slavernij.

Uw gift maakt het mogelijk om slachtoffers te bevrijden en nazorg te geven, daders veroordeeld te krijgen en rechtssystemen te versterken.

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Gegevens

Uw donatie:

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Betaalmethode

Uw donatie:

Selecteer een betaalmethode:

Door dit vakje aan te vinken, geef ik International Justice Mission Nederland toestemming om via SEPA-incasso het toegezegde bedrag maandelijks van mijn rekening af te schrijven en om de ingevulde gegevens hiervoor te gebruiken. Gegevens worden niet verstrekt aan derden.

Vorige

U doneert eenmalig.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up