shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer
Terug naar verhalen

Rahim overleefde cyberslavernij: “Ik deed me voor als vrouw om rijke mensen op te lichten”

Deel

Rahim overleefde cyberslavernij: “Ik deed me voor als vrouw om rijke mensen op te lichten”

In Cambodjaanse torenflats zitten duizenden mensen vast als cyberslaaf. Zij worden gedwongen om online rijke mensen geld af te troggelen. Werkweigeraars riskeren marteling. Rahim* (29) belandde in deze nachtmerrie.

Lees verder

Zijn oude baan (koffers tillen in een hotel) was Rahim kwijtgeraakt door corona. Toen zijn vriend vertelde over mannen die werk konden regelen in Cambodja, leek dat een buitenkans. “Het was een gemakkelijke baan, zeiden de rekruters. Kost en inwoning waren inbegrepen. Ze beloofden me 700 dollar per maand als ik bij hen kwam werken.”

De rekruters brachten Rahim en zijn vriend eerst naar de Filipijnen. Ze gedroegen zich toen nog vriendelijk. “Het was de eerste keer dat ik in het buitenland werkte. Ze zeiden dat het niet uitmaakte dat ik niet zo goed Engels kon praten.”

Rahim kwam op 20 mei 2022 aan in Cambodja. Enkele mensen van het bedrijf haalden Rahim en de andere arbeiders op en brachten hen naar een appartement dat vervolgens ook hun kantoor werd. De paspoorten van Rahim en de anderen werden in beslag genomen. Ze werden opgesloten in het gebouw. Rahim kon nergens heen.

Er was hem een baan beloofd als 'online marketeer', maar hij werd gedwongen tot online oplichting. “Elke dag moest ik drie telefoonnummers bellen via messaging apps. Ik gebruikte een profielfoto van een vrouw om vooral rijke mannen op te lichten. Als we aandacht van zo'n man kregen, belde een echt vrouwelijk model met een videogesprek om meer aandacht te krijgen.”

Rahim bereikte echter nooit het resultaat dat zijn supervisor eiste. “Ze straften me omdat ik de targets niet haalde. Dan moest je bijvoorbeeld push-ups doen en werd je salaris ingehouden. Ze sloegen ons ook met een riem en het toetsenbord van de computer.”

Een keer sloeg Rahim terug toen hij werd geslagen. Als straf werd hij een week lang in een donkere kamer opgesloten zonder eten. Ook dreigden ze Rahim te verkopen aan andere oplichters.

“Ik zei dat ik naar huis wilde. Maar ze zeiden dat mijn familie dan ruim 2300 Amerikaanse dollar moest betalen om mij vrij te kopen. Dat bedrag zouden ze betaald hebben om mij naar Cambodja te brengen. Hoe moest ik ooit aan zo’n bedrag komen? Ik kwam naar Cambodja om geld te verdienen, maar werd er bestolen.”

“Als we de aandacht van het doelwit kregen, belde een vrouwelijk model met een videogesprek om meer aandacht te krijgen”
lorem

De laatste tijd is cyberslavernij sterk gegroeid in Zuidoost-Azië. Er zijn veel oplichtingsbendes actief in Cambodja, maar ook in Myanmar, Laos en de Filipijnen. Op 5 augustus 2022 berichtte NRC Handelsblad uitgebreid over deze relatief nieuwe vorm van criminaliteit. “Opgesloten in Cambodjaanse torenflats verdienen duizenden mensen via online oplichting geld voor de maffia. Wie weigert, riskeert marteling,” aldus NRC. De NRC-journalist sprak erover met medewerkers van IJM en Licadho, een Cambodjaanse mensenrechtenorganisatie.

Voor Rahim kwam er na twee maanden van cyberslavernij eindelijk verandering. Samen met acht anderen werd hij bevrijd, met hulp van IJM Cambodja, de ambassade van Indonesië en de Cambodjaanse politie. Ze werden overgebracht naar de ambassade van Indonesië, waarna ze afgelopen juli 2022 naar huis terugkeerden.

De rekruters zijn aangehouden. Binnenkort zal de rechter een vonnis over hen uitspreken. De daders probeerden Rahim en de anderen te intimideren en om te kopen om de zaak in te trekken. Rahim hield echter voet bij stuk. “Ik ben niet bang, want ik wil vechten voor gerechtigheid.”

IJM werkt samen met overheden en lokale partners om kinderen, vrouwen en mannen Zuidoost-Azië te beschermen tegen mensenhandel en moderne slavernij. We werken samen om de overheid te ondersteunen om mensen te bevrijden uit slavernij en daders te vervolgen.

*Om zijn privacy te beschermen gebruiken we een pseudoniem.

Word deel van de beweging die een einde maakt aan slavernij en mensenhandel.

Dit is misschien ook interessant…

Bekijk meer
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Doneer en geef bescherming tegen geweld, uitbuiting en slavernij.

Uw gift maakt het mogelijk om slachtoffers te bevrijden en nazorg te geven, daders veroordeeld te krijgen en rechtssystemen te versterken.

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Gegevens

Uw donatie:

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Betaalmethode

Uw donatie:

Selecteer een betaalmethode:

Door dit vakje aan te vinken, geef ik International Justice Mission Nederland toestemming om via SEPA-incasso het toegezegde bedrag maandelijks van mijn rekening af te schrijven en om de ingevulde gegevens hiervoor te gebruiken. Gegevens worden niet verstrekt aan derden.

Vorige

U doneert eenmalig.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up