shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer
Terug naar verhalen

Onderzoek: Nederlanders vinden dat moderne slavernij te weinig aandacht krijgt

Deel

Onderzoek: Nederlanders vinden dat moderne slavernij te weinig aandacht krijgt

65 procent van de Nederlandse jongeren wil vaker ‘slaafvrije’ producten kopen om moderne slavernij tegen te gaan. 73 procent van alle Nederlanders vindt dat moderne slavernij te weinig aandacht krijgt. Dat blijkt uit representatief onderzoek dat Motivaction uitvoerde in opdracht van IJM.

Lees verder

Vandaag de dag zitten bijna vijftig miljoen kinderen, vrouwen en mannen vast in moderne slavernij*. Zij zitten gevangen in bijvoorbeeld kledingfabrieken en cacaoplantages, waar ze worden uitgebuit en mishandeld.

Bij het horen van deze cijfers geeft 65 procent van de jongeren (18 tot 24 jaar) aan ‘waarschijnlijk’ of ‘zeker’ meer te letten op hun koopgedrag. Dat geldt voor ruim 56 procent van de overige Nederlanders.

Ook zijn het vooral jongeren die zich bewust zijn van moderne slavernij. 72 procent van de Nederlandse jongeren geeft aan hier weleens bij stil te staan (bij de overige Nederlanders is dat ruim 61 procent). Van deze groep jongeren zegt bijna de helft (47 procent) nu al rekening te houden met moderne slavernij bij het kopen van bijvoorbeeld kleding.

Veel ondervraagden spreken er hun verontwaardiging over uit dat moderne slavernij op zo'n enorme schaal voorkomt. Ze reageren met opmerkingen als ‘afschuwelijk’, ‘onthutsend’ en ‘vreselijk dat dit mogelijk is in deze tijd’. Maar liefst 73 procent van de Nederlanders vindt dat er meer aandacht moet komen voor moderne slavernij. Bij de jongeren ligt dat percentage zelfs op 81 procent.

“73 procent van de Nederlanders vindt dat moderne slavernij te weinig aandacht krijgt”

Bij Caroly Houmes, directeur van IJM Nederland, bevestigen de cijfers haar vermoeden. “Er is in Nederland nog te weinig bekend over moderne slavernij. En dat terwijl het gaat om een gigantisch onrecht waar we via productieketens allemaal bij betrokken zijn.”

Tegelijk ziet Houmes de uitkomsten van het onderzoek als hoopvol: “Het is bemoedigend dat zeker de jongere generatie zich meer bewust is van moderne slavernij én bereid is keuzes te maken. Ik hoop dat bedrijven en politici dit heldere signaal van de jonge generatie serieus nemen. Bizar genoeg is moderne slavernij decennialang getolereerd en in stand gehouden. Maar de beweging tegen dit onrecht wordt steeds groter. Vooral bij jongeren merk je veel verontwaardiging en de bereidheid in beweging te komen. Dat stemt hoopvol.”

Zie hier een overzicht van de belangrijkste uitkomsten van het onderzoek.

* Onderzoek van onder andere de Internationale Arbeidsorganisatie uit 2022. Onder moderne slavernij wordt hier verstaan “gevallen van uitbuiting, waarin een persoon niet kan weigeren of vertrekken door bedreigingen, geweld, dwang, misleiding en/of machtsmisbruik”.

“Ik hoop dat bedrijven en politici dit heldere signaal van de jonge generatie serieus nemen”

Word deel van de beweging die een einde maakt aan slavernij en mensenhandel.

Dit is misschien ook interessant…

Bekijk meer
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Doneer en geef bescherming tegen geweld, uitbuiting en slavernij.

Uw gift maakt het mogelijk om slachtoffers te bevrijden en nazorg te geven, daders veroordeeld te krijgen en rechtssystemen te versterken.

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Gegevens

Uw donatie:

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Betaalmethode

Uw donatie:

Selecteer een betaalmethode:

Door dit vakje aan te vinken, geef ik International Justice Mission Nederland toestemming om via SEPA-incasso het toegezegde bedrag maandelijks van mijn rekening af te schrijven en om de ingevulde gegevens hiervoor te gebruiken. Gegevens worden niet verstrekt aan derden.

Vorige

U doneert eenmalig.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up