shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer
Terug naar verhalen

Kostschooldirecteur misbruikte jarenlang jongens en lokte hen met sponsorgeld

Deel

Kostschooldirecteur misbruikte jarenlang jongens en lokte hen met sponsorgeld

Waarom goedwerkende rechtssystemen belangrijk zijn

E

en kostschooldirecteur in Oeganda, die geld kreeg van sponsors uit Westerse landen om weeskinderen te helpen, misbruikte jarenlang jongens op zijn school. Onlangs bevestigde de Oegandese rechter twaalf aanklachten tegen hem: zes voor verkrachting en zes voor mensenhandel. Binnenkort volgt de uitspraak van de rechter.

Michael K., de 35-jarige directeur van de kostschool, zocht contact met ouders in geldnood en beloofde buitenlandse sponsors te vinden om het schoolgeld van hun jongens te betalen. De man had onder andere een vrouw uit Australië zo ver gekregen dat ze hem geld stuurde om ‘voor weeskinderen te zorgen’ (hoewel geen van de jongens die hij meelokte weeskinderen waren).

Nadat de jongens zich op hun nieuwe school hadden gevestigd, begon het misbruik. Michael bleef ‘s nachts bij de jongens op de slaapzaal en gebruikte bedreigingen om hen te mishandelen en te verkrachten. Elijah*, een negenjarige leerling van de school, koos er uiteindelijk voor om zich drie nachten lang in de bosjes achter de school te verstoppen om het misbruik te ontvluchten. De derde nacht werd hij gevonden door twee leraren. Zij hielpen hem het misbruik aan te geven bij een organisatie die vervolgens International Justice Mission (IJM) in Oeganda belde voor hulp in deze zaak.

lorem

Therapeut van IJM in gesprek met één van de slachtoffers

Na de arrestatie van de kostschooldirecteur volgde een vijf maanden durend onderzoek, uitgevoerd door de Oegandese politie in samenwerking met advocaten van IJM Oeganda. Tijdens het onderzoek meldden zich nog andere jongens die door Michael waren verhandeld en verkracht. De jongens worden nu opgevangen en krijgen traumahulp van IJM en partnerorganisaties.

“Dat deze zaak voor de rechter komt, is voor ons een enorme bemoediging."

James Foster, directeur van IJM Oeganda: “Dat deze zaak voor de rechter komt, is voor ons een enorme bemoediging. Het laat zien dat de rechterlijke macht van Oeganda steeds meer beseft dat zaken waarbij kinderen betrokken zijn, prioriteit moeten krijgen voor een snelle rechtsgang. Hoe langer zaken voortslepen, hoe kleiner de kans dat slachtoffers - vooral kinderen - hun zaak zullen voortzetten. Kinderen in zaken van seksueel misbruik hebben te maken met een ongelooflijk stigma, en vaak ook met druk van hun familie en de gemeenschap om de zaak onderling te ‘regelen’. Maar wij geloven dat de beste manier voor kinderen om genezing en volledig herstel te bereiken is door gerechtigheid te krijgen via een gezond strafrechtelijk systeem, dat misdaden erkent en zich inleeft in de ervaring die zij hebben doorgemaakt.”

"Goed functionerende rechtssystemen zijn belangrijk in ontwikkelingssamenwerking, zodat misdadigers niet langer wegkomen met geweld tegen mensen in armoede.”

Caroly Houmes, directeur van IJM Nederland: “Deze zaak laat zien hoe cruciaal het is om te investeren in rechtssystemen die kwetsbare mensen daadwerkelijk beschermen. Het is belangrijk om weeskinderen te helpen, maar weeshuizen kunnen ook als dekmantel worden gebruikt voor gruwelijk onrecht. Investeren in onderwijs en voedselvoorziening is eveneens hard nodig, maar wat als criminelen hier straffeloos misbruik van kunnen maken? Daarom zijn goed functionerende rechtssystemen zo belangrijk in ontwikkelingssamenwerking, zodat misdadigers niet langer wegkomen met geweld tegen mensen in armoede.”

*pseudoniem

Word deel van de beweging die een einde maakt aan slavernij en mensenhandel.

Dit is misschien ook interessant…

Bekijk meer
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Doneer en geef bescherming tegen geweld, uitbuiting en slavernij.

Uw gift maakt het mogelijk om slachtoffers te bevrijden en nazorg te geven, daders veroordeeld te krijgen en rechtssystemen te versterken.

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Gegevens

Uw donatie:

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Betaalmethode

Uw donatie:

Selecteer een betaalmethode:

Door dit vakje aan te vinken, geef ik International Justice Mission Nederland toestemming om via SEPA-incasso het toegezegde bedrag maandelijks van mijn rekening af te schrijven en om de ingevulde gegevens hiervoor te gebruiken. Gegevens worden niet verstrekt aan derden.

Vorige

U doneert eenmalig.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up