shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer
Terug naar verhalen

‘Ik had nog nooit zoveel liefde van een man gekregen’

Deel

‘Ik had nog nooit zoveel liefde van een man gekregen’

Angela* (24) uit Roemenië werd fysiek en verbaal mishandeld door haar man en schoonfamilie. Hierdoor was ze een makkelijke prooi voor een mensenhandelaar die haar inpalmde met mooie woorden en beloften.

Angela (24) woonde in een klein huis dat ze deelde met haar ouders, twee kinderen, haar schoonzus en het kind van haar zus. In het voorjaar van 2020 ontmoette ze Robert* online via haar neef. Hij koos voor een beproefde tactiek: hij overlaadde haar met liefkozingen, complimenten en bouwde een romantische relatie met haar op, met als uiteindelijke doel om haar te verhandelen voor prostitutie in het Verenigd Koninkrijk. Angela voelde zich wanhopig vanwege het geweld bij haar thuis. Ze liet zich makkelijk inpalmen en besefte niet dat haar minnaar eigenlijk een roofdier was.

“De twee weken die ik met Robert doorbracht, waren de mooiste van mijn leven,” vertelt Angela. “Ik had nog nooit zoveel liefde van een man gekregen.” Haar enige andere ervaring op romantisch gebied was met haar echtgenoot, die door haar ouders voor haar was uitgekozen. De zes jaren die zij samen hadden doorgebracht, waren vol geweld geweest. Tijdens hun twee weken samen, belde Robert met Angela’s ouders en verzekerde hen dat hij goede bedoelingen had, van Angela hield en van plan was met haar te trouwen.

Stap voor stap wist hij Angela's vertrouwen te winnen. “We gaan samen in Londen wonen,” hield hij haar voor. “We trekken daar voor een tijdje bij mijn zus in.” Angela geloofde hem en ging met hem mee. Maar toen ze in de Britse hoofdstad aankwamen, werd Angela gelijk naar een huis met criminelen gebracht. Zij dwongen haar tot prostitutie.

“De twee weken met Robert waren de mooiste van mijn leven”

Ze schrok enorm, voelde zich verraden en wilde zo snel mogelijk wegvluchten. Maar waar kon ze heen? Plotseling zag ze dat haar kamer uitkwam op een balkon. Een keer, toen niemand het zag, slaagde ze erin om naar het balkon te vluchten. Ze sprong naar beneden en belandde op een binnenplaats. Vanaf daar klom ze over een hek en bereikte de openbare weg. Haastig klampte ze voorbijgangers aan en vroeg hen de politie te bellen. Eén van hen deed dat, de politie kwam en Angela werd in hechtenis genomen.

Ze gaf gedetailleerde beschrijvingen van het gebied waar ze was vastgehouden. Zo slaagden de agenten erin de verdachte te vinden en te arresteren. De zaak werd in september 2020 door de Metropolitan Police doorverwezen naar IJM Roemenië, en Angela krijgt sindsdien psychosociale hulp.

Door de coronapandemie hebben slachtoffers van mensenhandel veel moeilijker toegang tot hulp. Angela’s woonplaats in Roemenië was ver verwijderd van IJM’s kantoorlocatie. Toch was IJM in staat om op afstand therapiesessies te geven. Die sessies hielpen Angela bij het verwerken van haar trauma's en om de relatie met haar familie te verbeteren.

*Angela en Robert heten in werkelijkheid anders. De vrouw op de foto is een actrice.

Word deel van IJM's reddingsteam

Dit is misschien ook interessant…

Bekijk meer
U kunt vandaag redding mogelijk maken.

Met uw gift vecht u mee tegen slavernij, geweld en onrecht wereldwijd. Samen kunnen we een einde maken aan slavernij.

Word deel van IJM's reddingsteam als Freedom Partner.

Uw maandelijkse gift stelt onze teams in staat kwetsbare kinderen en gezinnen te bevrijden, naast hen te staan om hun leven weer op te bouwen én criminelen voor de rechter te slepen.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up