shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer
Terug naar verhalen

Hulp bij Oekraïense grens om mensenhandel te voorkomen

Deel

Hulp bij Oekraïense grens om mensenhandel te voorkomen

IJM-medewerkers en -partners werken onvermoeibaar aan de Oekraïens-Roemeense grens om vluchtelingen te beschermen tegen mensenhandelaren in hun toch al wanhopige situatie.

IJM's missie is om kwetsbare mensen te beschermen tegen geweld. Op dit moment ontvluchten meer dan een miljoen Oekraïners hun land om te ontsnappen aan de invasie van Rusland. Deze crisis heeft een heel volk op de vlucht gejaagd, waardoor ze kwetsbaar zijn voor uitbuiting.

Ons team werkt al twee jaar in Roemenië om mensenhandel in Europa aan te pakken. Nu steeds meer vluchtelingen vanuit Oekraïne de grens oversteken, neemt het risico op mensenhandel enorm toe. In reactie hierop ondernemen we actie om vluchtelingen te beschermen tegen uitbuiting.

Shawn Kohl, IJM-directeur voor Centraal- en Oost-Europa: “Het team aan de grens van Roemenië en Oekraïne ziet een enorme toename van het aantal mensen dat de grens oversteekt. We hebben gezien dat een meerderheid van de mensen die bij de grens aankomen vrouwen en kinderen zijn. Het tekort aan brandstof heeft er ook toe geleid dat de mensen gedwongen zijn om in de winter grote afstanden te voet af te leggen, wat nog grotere risico’s inhoudt voor de mensen die op de vlucht zijn. Het team heeft vastgesteld dat er dringende behoefte is aan communicatie tussen vluchtelingen en hun families, dus werkt ons IJM-team samen met bedrijven om SIM-kaarten en noodnummers uit te geven om mensenhandel te voorkomen.”

IJM-medewerkers en -partners werken onvermoeibaar aan de Oekraïens-Roemeense grens om vluchtelingen te beschermen tegen mensenhandelaren in hun toch al wanhopige situatie.

Een teamlid aan de grens vertelt: "Iedereen heeft toegang tot vluchtelingen die te voet de grens overgaan - elk uur komen er honderden mensen binnen - en hoewel veel lokale mensen oprechte hulp bieden, kunnen we er niet zeker van zijn dat iedereen goede bedoelingen heeft. Er kunnen ook uitbuiters zijn die misbruik maken van vermoeide en kwetsbare vrouwen en kinderen. We moeten nu handelen.”

Om zoveel mogelijk kwetsbare mensen te helpen beschermen, werken we nauw samen met lokale NGO’s om essentiële steun te verlenen, waaronder:

 • Het ontwikkelen van een flyer om in paspoorten te stoppen, met daarop alarmnummers en waarschuwingen voor de risico’s van mensenhandel en het herkennen van signalen.
 • Samenwerking met andere instanties, vrijwilligers en trainen van hulpverleners om mensenhandel te voorkomen.
 • Coördinatie van het vervoer van vluchtelingen - van de grens naar de partneropvangcentra en organisatie van doorgaand vervoer naar andere landen, ondersteuning van een veilige doorgang.
 • Adviseren van partneropvangcentra op het gebied van bescherming en traumazorg.
 • Het brengen van basisvoorraden naar partneropvangcentra.
 • Kerken en lokale instellingen die extra hulp bieden, trainen in het bieden van traumazorg.
 • Hulp aan opvanghuizen om te betalen voor verwarming in zeer koude omstandigheden.

Een andere IJM-medewerker in de frontlinie zei : "Het is elk uur, elke minuut waard om te weten dat je mensen helpt om veilig te zijn, om veilige reizen te maken, om hen in contact te brengen met de juiste steun en de juiste instanties om ervoor te zorgen dat ze geen slachtoffer worden van mensenhandel - ze hebben al genoeg meegemaakt."

*Sinds het moment van publicatie is de Roemeense regering begonnen met het controleren van de toegang voor vluchtelingen.

Word deel van de beweging die een einde maakt aan slavernij en mensenhandel.

Dit is misschien ook interessant…

Bekijk meer
 1. 1
 2. 2
 3. 3

Stop mensenhandel in Europa

Uw steun is nodig. Doneer nu en help IJM om kwetsbare vrouwen en kinderen te beschermen, voordat het te laat is en zij in handen vallen van zware criminelen. We moeten mensenhandelaren een stap voor zijn.

 1. 1
 2. 2
 3. 3

Gegevens

Uw donatie:

 1. 1
 2. 2
 3. 3

Betaalmethode

Uw donatie:

Selecteer een betaalmethode:

Door dit vakje aan te vinken, geef ik International Justice Mission Nederland toestemming om via SEPA-incasso het toegezegde bedrag maandelijks van mijn rekening af te schrijven en om de ingevulde gegevens hiervoor te gebruiken. Gegevens worden niet verstrekt aan derden.

Vorige

U doneert eenmalig.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up