shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer
Terug naar verhalen

De wereld is verrot, maar er is echt hoop!

Deel

De wereld is verrot, maar er is echt hoop!

“De chauffeur vertelde dat hij altijd een handdoek bij zich heeft voor het moment dat hij weer baby’s en kleine kinderen schreeuwend en huilend zijn bus hoort binnenkomen...” Joost Keesmaat van IJM Nederland bezocht onlangs IJM’s werk in de Filipijnen. Onderstaande blog schreef hij om zijn ervaringen te verwerken.

Lees verder

De wereld is verrot - ik vroeg mezelf af of ik dit zo kan verwoorden. Dat taalgebruik ben ik niet gewend en ik vind dat je moet opletten om zaken in extremen uit te drukken.

Maar ik kon niet anders. Vorige week bezocht ik mijn collega’s in de Filipijnen. Zij strijden samen met partners tegen online kindermisbruik. Een bizarre vorm van slavernij waarin kinderen naakt voor de camera worden gezet. Een van de slachtoffers was Aaron (bekijk hier zijn verhaal) . Als je het verhaal van Aaron ziet, begrijp je wat ik bedoel met een verrotte wereld. Helemaal als je bedenkt dat…

 • 40 procent van de kinderen die online seksueel wordt misbruikt jonger is dan 11 jaar.
 • De daders in 85 procent van de gevallen familieleden zijn, waarvan 41 procent hun eigen ouders!
 • Er op ieder moment 750.000 mensen online zijn die beelden van kindermisbruik bekijken. Dat is 15 keer een volle Amsterdam Arena.

Dit zijn nog ‘maar’ cijfers. Deze week ontmoette ik meisjes van twee en drie jaar oud die slachtoffer zijn geweest. Mijn hart breekt als ik deze kinderen zie en besef wat ze hebben meegemaakt.

Regelmatig sprak ik een van de chauffeurs van IJM Filipijnen. Hij zorgt voor het vervoer van kinderen die net bevrijd zijn. Hij vertelde mij dat hij altijd een handdoek bij zich heeft voor het moment dat hij weer baby’s en kleine kinderen schreeuwend en huilend zijn bus hoort binnenkomen. “In deze handdoek kan ik al m’n tranen kwijt.”

Wat een wereld waarin zoveel kinderen slachtoffer zijn van dit kwaad. Waarom? Hoe kan dat? Wat is de reden? Ik weet het niet… Het is prima om deze vragen uit te roepen, te bidden en soms maar gewoon te laten staan. Ik krijg het niet rond in m’n hoofd... Maar dit weet ik wel: hoop is mogelijk en wordt zichtbaar!

Ik zag de hoop in een ontmoeting met vier dames die als kind slachtoffer waren van dit online misbruik. Nu zijn het jonge dames vol zelfvertrouwen met grote dromen. Een van hen was bezig met een opleiding tot psycholoog. Ze sprak met me alsof ze mijn coach en psycholoog was. Dit bevestigde wat een collega eerder die week zei: “We bevrijden niet alleen mensen, we veranderen levens.”

“In deze handdoek kan ik al m’n tranen kwijt”

Dat levens veranderen zag ik letterlijk voor me. De laatste dag van onze reis bezochten we een shelter waar kinderen die slachtoffer waren werken aan herstel. Met onderwijs, spelprogramma’s en therapiesessies helpen ze deze kinderen weer in vrijheid te leven. Deze dag deden we een spel met elkaar, leerden we een Filipijnse dans en tot slot zongen zij voor ons een zegenlied (‘The Blessing’). Dit zongen zij met zoveel passie, enthousiasme en blijdschap... Deze kinderen zijn voor mij een teken van hoop van Gods nieuwe wereld in een verrotte wereld!

Wil jij betrokken raken bij dit hoopvolle verhaal? Check: https://www.ijmnl.org/raak-bet...

lorem
Shelter

Foto: de shelter met kinderen die bevrijd zijn van online misbruik.

Word deel van de beweging die een einde maakt aan slavernij en mensenhandel.

Dit is misschien ook interessant…

Bekijk meer
 1. 1
 2. 2
 3. 3

Doneer en geef bescherming tegen geweld, uitbuiting en slavernij.

Uw gift maakt het mogelijk om slachtoffers te bevrijden en nazorg te geven, daders veroordeeld te krijgen en rechtssystemen te versterken.

 1. 1
 2. 2
 3. 3

Gegevens

Uw donatie:

 1. 1
 2. 2
 3. 3

Betaalmethode

Uw donatie:

Selecteer een betaalmethode:

Door dit vakje aan te vinken, geef ik International Justice Mission Nederland toestemming om via SEPA-incasso het toegezegde bedrag maandelijks van mijn rekening af te schrijven en om de ingevulde gegevens hiervoor te gebruiken. Gegevens worden niet verstrekt aan derden.

Vorige

U doneert eenmalig.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up