shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer
Terug naar verhalen

Blog: In de geest van het jubeljaar

Deel

Blog: In de geest van het jubeljaar

De instelling van het jubeljaar legt wettelijk vast dat sociale ongelijkheid niet mag blijven duren en dat de vicieuze cirkel van armoede doorbroken moet worden.

Heb je het in jouw agenda ook zien staan bij woensdag 9 oktober: Grote verzoendag (joods)?

Eén keer in de vijftig jaar moest er volgens de wet van Mozes (zie Leviticus 25 in de Bijbel) op Grote verzoendag op de ramshoorn geblazen worden om zo vrijheid uit te roepen voor alle inwoners van het land. In het zogenaamde jubeljaar moesten alle slaven vrijgelaten worden. Alle schulden kwijtgescholden. Al het land moest terug naar de oorspronkelijke eigenaar.

"In het zogenaamde jubeljaar moesten alle slaven vrijgelaten worden."

Helaas wijst niets erop dat deze wet in de geschiedenis van het joodse volk ooit nageleefd is. Maar als Gods opdracht uitgevoerd was, zou daarmee het eeuwenoude probleem dat de rijken almaar rijker worden en de armen alleen maar armer opgelost zijn.

De instelling van het jubeljaar legt wettelijk vast dat sociale ongelijkheid niet mag blijven duren en dat de vicieuze cirkel van armoede doorbroken moet worden. Ouders die tot armoede vervallen en zichzelf moeten verkopen om in hun levensonderhoud te voorzien, weten zeker dat hun kinderen de last van slavernij niet altijd hoeven dragen. Een nieuwe start is mogelijk. En de bevoorrechte positie van de rijken is evenmin eeuwigdurend.

Een organisatie die slaven bevrijdt en werkt aan structurele oplossingen handelt in de geest van het jubeljaar!

Auteur: Katrien Ruitenburg, volunteer bij IJM

Word deel van IJM's reddingsteam

Dit is misschien ook interessant…

Bekijk meer
U kunt vandaag redding mogelijk maken.

Met uw gift vecht u mee tegen slavernij, geweld en onrecht wereldwijd. Samen kunnen we een einde maken aan slavernij.

Word deel van IJM's reddingsteam als Freedom Partner.

Uw maandelijkse gift stelt onze teams in staat kwetsbare kinderen en gezinnen te bevrijden, naast hen te staan om hun leven weer op te bouwen én criminelen voor de rechter te slepen.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up