shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer

Twee echtparen bevrijd van slavernij in mangoboomgaard

Twee mannen en twee vrouwen zijn bevrijd uit een mangoboomgaard in Zuid-Azië waar zij zes jaar lang werden uitgebuit als slaaf.

Het gaat om twee echtparen die jaren geleden waren misleid door de eigenaar van de boomgaard. Hij beloofde hen een flink voorschot en goed werk. Vervolgens voerde hij de twee echtparen in slavernij. Het voorschot bleek een lening te zijn waarover hij een torenhoge rente rekende – een bedrag dat de arbeiders onmogelijk konden opbrengen.

Elke dag moesten ze urenlang zwoegen om de mangobomen te verzorgen, de mango’s te oogsten en te vervoeren. Daarvoor kregen ze omgerekend slecht 7 eurocent per dag. De boomgaard was net zo groot als ruim 26 voetbalvelden, dus ze moesten eindeloos doorwerken en hadden vaak maar tijd voor één kleine maaltijd per dag. De eigenaar hield hen voortdurend in de gaten. Bij ziekte moesten ze gewoon doorwerken. Als ze vroegen of ze naar huis mochten, schold de baas hen uit en dreigde met geweld.

Alles veranderd toen de lokale overheden een onaangekondigde arbeidscontrole uitvoerde. Ze ontdekten de twee echtparen die werden uitgebuit en belden IJM voor hulp om hen te bevrijden.

Op zaterdag 4 februari leidden de autoriteiten een bevrijdingsoperatie in de mangoboomgaard met hulp van IJM-medewerkers en de Released Bonded Laborers Association (RBLA), een netwerk van survivors die slavenarbeid vanuit hun eigen ervaring bestrijden.

Na het inpakken van hun bezittingen in een kleine vrachtwagen, werden de vier survivors in veiligheid gebracht bij een regeringskantoor. Ze kregen warme maaltijden en certificaten van vrijlating. Daarop staat zwart op wit dat al hun schulden aan de eigenaar zijn kwijtgescholden.

Deze certificaten vormen een essentieel wettelijk bewijs van hun slavernijverleden en helpen hen toegang te krijgen tot steun om een nieuw leven in vrijheid op te bouwen. Ambtenaren van het ministerie van Arbeid openden ook bankrekeningen voor de survivors, waarop zij binnenkort overheidsgeld zullen ontvangen om hen te helpen bij hun rehabilitatie.

Op dinsdag hebben de autoriteiten hun onderzoek afgerond naar de eigenaar en de beheerder van de mangoboomgaard. Dit zal leiden tot een formele aanklacht en een rechtszaak tegen hen.

Word deel van de beweging die een einde maakt aan slavernij en mensenhandel.

Dit is misschien ook interessant…

Bekijk meer
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Doneer en geef bescherming tegen geweld, uitbuiting en slavernij.

Uw gift maakt het mogelijk om slachtoffers te bevrijden en nazorg te geven, daders veroordeeld te krijgen en rechtssystemen te versterken.

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Gegevens

Uw donatie:

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Betaalmethode

Uw donatie:

Selecteer een betaalmethode:

Door dit vakje aan te vinken, geef ik International Justice Mission Nederland toestemming om via SEPA-incasso het toegezegde bedrag maandelijks van mijn rekening af te schrijven en om de ingevulde gegevens hiervoor te gebruiken. Gegevens worden niet verstrekt aan derden.

Vorige

U doneert eenmalig.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up