shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer

Oproep kinderrechtenorganisaties: bescherm kinderen tegen online misbruik met EU-wet

Bescherm kinderen tegen online seksueel misbruik met nieuwe EU-verordening. Die dringende oproep deden elf kinderrechtenorganisaties, waaronder IJM, in een brief aan de Tweede Kamer. Op 29 juni vond namelijk een commissiedebat in de Tweede Kamer plaats over de nieuwe EU-verordening om online seksueel misbruik van kinderen te voorkomen en te bestrijden. De organisaties benadrukken in hun brief dat het belangrijk is dat de essentie van de wet te behouden.

Het doel van de EU-verordening is duidelijk: een veilige online omgeving creëren voor kinderen in Nederland, de EU en daarbuiten. De organisaties benadrukken in hun brief dat het belangrijk is de essentie van de wet te behouden, waarbij alle vormen van online kindermisbruik worden aangepakt zonder uitsluiting van specifieke technologieën. De wet moet toekomstbestendig zijn en fundamentele rechten, zoals privacy, waarborgen.

De nieuwe Europese wetgeving kan online dienstverleners, inclusief populaire platforms voor kinderen zoals Google, WhatsApp, TikTok en gaming platforms, verplichten om meer verantwoordelijkheid te nemen. Zo zouden zij verplicht kunnen worden om online seksuele uitbuiting en misbruik van kinderen op hun platforms te detecteren en te melden. Hierdoor kunnen kinderen beter beschermd worden tegen online seksueel geweld.

De kinderrechtenorganisaties maken zich zorgen over moties in de Tweede Kamer die bepaalde technologieën uitsluiten van het voorstel. Daarom pleiten de organisaties voor een grondig onderzoek naar alle mogelijkheden, het stimuleren van innovatie en de bescherming van fundamentele rechten, door middel van een rechterlijke toets. Technologie ontwikkelt zich razendsnel, veel sneller dan wetgeving. Het uitsluiten van bepaalde technologieën kan leiden tot blinde vlekken die misbruikt kunnen worden door daders. Er zijn diverse oplossingen mogelijk om online kindermisbruik aan te pakken, met behoud van privacy, zowel in openbare online omgevingen als in interpersoonlijke online communicatie.

Recente media-onthullingen laten zien hoe urgent het wetsvoorstel is. Criminelen kunnen nu namelijk vaak ongestoord beelden van kindermisbruik verspreiden via social media, zo berichtte de Amerikaanse krant The Wall Street Journal onlangs. Het blijkt dat Instagram heeft bijgedragen aan de verspreiding van beelden van kindermisbruik. Het algoritme van Instagram promootte accounts die openlijk als doel hebben om beelden van kindermisbruik te verspreiden en verkopen.

John Tanagho, directeur van IJM’s Center to End Online Sexual Exploitation of Children in de Filipijnen, is voorstander van de nieuwe Europese wet. Volgens hem sluit de wet aan bij nieuwe wetgeving in andere landen en werelddelen. “In Australië is vorig jaar een zeer sterke wet aangenomen die kinderen online beschermt, de Online Safety Bill. Ook in de VS en andere landen wordt wetgeving voorgesteld. Veel regeringen zijn om. Ze zien dat het belangrijk is om de online ruimte te reguleren. Het is gewoon een kwestie van tijd. Net als de auto-industrie. Voordat er wetgeving was, hadden auto's geen veiligheidsgordels, mensen stierven op gigantische schaal bij auto-ongelukken. Nadat er wetgeving kwam om mensen te beschermen, werden auto's veel veiliger. Daarom is het cruciaal dat er goede wetgeving komt.”

De brief is ondertekend door kernleden van het Kinderrechtencollectief (International Justice Mission, Terre des Hommes, Defence for Children - ECPAT, Save the Children Nederland, Kinderpostzegels, Nationale Jeugdraad) alsmede UNICEF Nederland, Child Helpline International, Free a Girl, Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel, en Spine).

Lees hier de brief.

Word deel van de beweging die een einde maakt aan slavernij en mensenhandel.

Dit is misschien ook interessant…

Bekijk meer
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Doneer en geef bescherming tegen geweld, uitbuiting en slavernij.

Uw gift maakt het mogelijk om slachtoffers te bevrijden en nazorg te geven, daders veroordeeld te krijgen en rechtssystemen te versterken.

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Gegevens

Uw donatie:

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Betaalmethode

Uw donatie:

Selecteer een betaalmethode:

Door dit vakje aan te vinken, geef ik International Justice Mission Nederland toestemming om via SEPA-incasso het toegezegde bedrag maandelijks van mijn rekening af te schrijven en om de ingevulde gegevens hiervoor te gebruiken. Gegevens worden niet verstrekt aan derden.

Vorige

U doneert eenmalig.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up