shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer

Negentien mensen bevrijd van uitbuiting op spoorwegbouwplaats

NIEUWS - Negentien mensen (onder wie vier kinderen en een 72-jarige vrouw) die werden uitgebuit op een spoorwegbouwplaats in Goa (Zuid-Azië) zijn bevrijd. De reddingsoperatie werd uitgevoerd door een partner van IJM en de plaatselijke autoriteiten.

De mensen waren gedwongen op deze bouwplaats te werken sinds februari, nadat zij vanuit hun thuisstaat Telangana waren verhandeld. Ze kregen een voorschot van (omgerekend) zo’n 350 tot 850 euro. De mensensmokkelaar had beloofd dat ze een maandsalaris van zo’n 70 euro zouden ontvangen. Dit bedrag ligt ver onder het wettelijke minimumloon, maar op gezinnen in armoede heeft zo’n aanbod toch een enorme aantrekkingskracht. De eigenaars van de spoorwegplaats gebruikten dat voorschot als voorwendsel om de gezinnen maandenlang vast te houden en te exploiteren.

De vrouwen en mannen werden gedwongen elke dag meer dan 10 uur te werken en mochten het werkterrein nooit verlaten. Normaal onderdak of fatsoenlijke toiletten hadden ze niet. Een jong stel kreeg geen toestemming om naar hun geboortestad terug te keren voor hun bruiloft en werd terug gesleurd toen zij probeerden te ontsnappen.

Naarmate de uitbuiting voortduurde, verhoogden de eigenaars het schuldbedrag, waardoor de schuld opliep tot een bedrag dat zij onmogelijk konden terugbetalen. Eén vrouw werd gedwongen te werken om een lening af te betalen die was aangegaan door haar man, die drie maanden eerder was overleden. Deze vrouw had de hoogste schuld van alle slachtoffers.

IJM’s partner Foundation for Sustainable Development (FSD) hoorde van lokale bewoners over de benarde situatie van de arbeiders en bereidde vervolgens samen met een lokale IJM-partner en de lokale autoriteiten een reddingsoperatie voor. Op 4 augustus deden ze samen met het districtsbestuur een inval, waarbij ze de uitbuiters op heterdaad betrapten en de arbeiders in veiligheid brachten. Terug op het overheidskantoor ondervroegen zij de arbeiders uitvoerig over hun ervaringen en hoe zij waren geëxploiteerd.

De overheid gebood de eigenaars van de bouwplaats achterstallig loon uit te betalen aan de arbeiders en zorgde ervoor dat ze veilig naar huis konden terugkeren. Er wordt nog gekeken welke juridische stappen verder tegen hen worden ondernomen. IJM-partner FSD blijft de arbeiders komende tijd ondersteunen met een herstelprogramma om hun trauma’s te boven te komen en te voorkomen dat ze opnieuw in handen vallen van uitbuiters.

Word deel van IJM's reddingsteam

Dit is misschien ook interessant…

Bekijk meer
U kunt vandaag redding mogelijk maken.

Met uw gift vecht u mee tegen slavernij, geweld en onrecht wereldwijd. Samen kunnen we een einde maken aan slavernij.

Word deel van IJM's reddingsteam als Freedom Partner.

Uw maandelijkse gift stelt onze teams in staat kwetsbare kinderen en gezinnen te bevrijden, naast hen te staan om hun leven weer op te bouwen én criminelen voor de rechter te slepen.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up