shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer

Historische uitspraak: Slavenhouder veroordeeld door hooggerechtshof

Het hooggerechtshof in Madras (India) heeft dinsdag 27 augustus een historische uitspraak gedaan: een slaveneigenaar die eerder was vrijgesproken door een lokale rechter, is nu veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar en een geldboete.

De zaak gaat terug tot maart 2006, toen IJM met lokale autoriteiten een reddingsoperatie uitvoerde om meerdere families uit een rijstfabriek te bevrijden. Zij waren door Selvakumar, de eigenaar, tot slaaf gemaakt. De families zaten vijf jaar gevangen. Dagelijks leden ze onder verbaal en fysiek geweld. Geregeld werden ze geslagen met schoenen, stokken en ijzeren staven. Op de dag dat ze bevrijd werden, vertelden verschillende familieleden dat ze hadden overwogen om zelfmoord te plegen om aan de uitbuiting en het misbruik te ontsnappen.

Op diezelfde dag voerden de autoriteiten en IJM een reddingsoperatie uit in een rijsfabriek van de schoonvader van Selvakumar, maar hij overleed voor hij berecht kon worden.

Het is voor het eerst in India dat een complete vrijspraak van een slaveneigenaar wordt veranderd in een veroordeling. Cruciale bewijzen in het proces waren onder meer de vrijheidscertificaten van de slachtoffers, dat zijn overheidsdocumenten die op de dag van de redding zijn afgegeven en die de valse schulden van de arbeiders officieel ongeldig verklaren. Deze certificaten geven bevrijde slaven recht op bescherming en uitkeringen van de overheid, en wijzen hen ook duidelijk aan als slachtoffers van een ernstig misdrijf.

In dit geval concludeerde rechter P. Velmurugan: “Deze certificaten vormen voldoende bewijs om een veroordeling te rechtvaardigen.”

Validatie van deze certificaten schept een sterk precedent voor toekomstige processen en zal er hopelijk voor zorgen meer slaveneigenaren bestraft worden voor het verschrikkelijke leed dat ze families hebben aangedaan.

Word deel van IJM's reddingsteam

Dit is misschien ook interessant…

Bekijk meer
U kunt vandaag redding mogelijk maken.

Met uw gift vecht u mee tegen slavernij, geweld en onrecht wereldwijd. Samen kunnen we een einde maken aan slavernij.

Word deel van IJM's reddingsteam als Freedom Partner.

Uw maandelijkse gift stelt onze teams in staat kwetsbare kinderen en gezinnen te bevrijden, naast hen te staan om hun leven weer op te bouwen én criminelen voor de rechter te slepen.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up