shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer

Echtpaar veroordeeld voor mensenhandel in Thailand

Twee mensenhandelaren uit Burma zijn in de rechtbank van Bangkok, Thailand, veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 jaar. De veroordeling kwam twee weken nadat het koppel schuld had bekend voor het verhandelen van twaalf familieleden, onder wie vijf kinderen, van Myanmar naar de havens in het zuiden van Thailand.

IJM ondersteunde de Thaise autoriteiten in het onderzoek van de zaak en de arrestatie van het echtpaar. Na de arrestatie werd borgtocht geweigerd en moest het stel in de gevangenis het vonnis afwachten. Dit is de eerste veroordeling in een IJM-zaak over gedwongen arbeid in Thailand.

De mensenhandelaren werkten samen met een ‘makelaar’ in Myanmar om de familie te misleiden met een baan in de visindustrie in Thailand. Toen de familie arriveerde, werden de mannen gedwongen te werken als vissers terwijl zij werden vastgehouden. Ze kregen slechts een fractie van het beloofde salaris. Twee meisjes werden verplicht te werken in het huishouden van de daders. Een van de vrouwen werd onder bedreiging gedwongen te trouwen met een kennis van de daders.

De familie leefde onder voortdurende dreiging in erbarmelijke omstandigheden. Hun schuld liep alleen maar op. Door de samenwerking van diverse instanties konden zij uiteindelijk worden bevrijd en konden de daders worden gearresteerd.

IJM Thailand was vanaf het begin betrokken bij de zaak. Onze advocaten ondersteunden de openbaar aanklagers tegen het koppel uit Burma. Ons nazorgteam werkte nauw samen met de organisatie Save the Children om de slachtoffers te geven wat zij nodig hadden en om hen voor te bereiden om te getuigen in de rechtbank.

Steeds meer komt de omvang van slavernij in de Thaise visindustrie aan het licht. Mannen uit omliggende landen zijn door hun leven in armoede en ongeschooldheid kwetsbaar voor mensenhandel.

Uit een studie dat IJM in 2016 verrichtte, bleek dat mensenhandel in de Thaise visindustrie wijdverbreid is. Meer dan een derde van de mannen die wij ondervroegen, vertelde in de afgelopen vijf jaar slachtoffer te zijn geworden van mensenhandel. Bijna een op de drie mannen vertelde getuige te zijn geweest van lichamelijke mishandeling van andere bemanningsleden op de boten waarop zij moesten werken. Een op zeven werd zelf mishandeld.

Het komt in Thailand zelden voor dat verdachten van mensenhandel worden vervolgd. Veroordelingen zijn al helemaal uitzonderlijk.

De bevrijde slachtoffers uit deze zaak, leven sinds hun bevrijding in een veilig nazorgtehuis. IJM zal hen blijven bijstaan in het nazorgtraject. Vijf leden van de familie besloten moedig te getuigen tegen de daders. Wij zullen hen helpen uiteindelijk terug te keren naar in huis in Myanmar.

Word deel van de beweging die een einde maakt aan slavernij en mensenhandel.

Dit is misschien ook interessant…

Bekijk meer
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Doneer en geef bescherming tegen geweld, uitbuiting en slavernij.

Uw gift maakt het mogelijk om slachtoffers te bevrijden en nazorg te geven, daders veroordeeld te krijgen en rechtssystemen te versterken.

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Gegevens

Uw donatie:

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Betaalmethode

Uw donatie:

Selecteer een betaalmethode:

Door dit vakje aan te vinken, geef ik International Justice Mission Nederland toestemming om via SEPA-incasso het toegezegde bedrag maandelijks van mijn rekening af te schrijven en om de ingevulde gegevens hiervoor te gebruiken. Gegevens worden niet verstrekt aan derden.

Vorige

U doneert eenmalig.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up