shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer

Consumenten kunnen slavernij niet stoppen - of toch wel?

Moderne slavernij is verweven met de structuur van ons dagelijks leven, vrij letterlijk. De kleding die we dragen, de koffie die we drinken, de smartphones waardoor we praten.

Vrouwen in slavernij bevallen op vuile vloeren en worden gedwongen om weer aan het werk te gaan; kinderen worden uitgehongerd, van hun slaap beroofd en gezondheidszorg geweigerd; en mannen worden gedwongen om afmattend werk te doen, tot wel 22 uur per dag. Bij International Justice Mission hebben we geholpen mensen te redden die deze gruwelijke omstandigheden hebben overleefd.

Van grondstoffen tot productie: uitbuiting en slavernij zijn schering en inslag in wereldwijde toeleveringsketens. Het lijdt geen twijfel dat dit probleem zeer complex is - een shirt kan katoen uit vier verschillende plaatsen bevatten, dus het is ontzettend moeilijk om ketens te controleren op uitbuiting. Maar dat het moeilijk en complex is, betekent nog niet dat we het moeten opgeven. Of dat er niets is wat de consument kan doen.

Het stopzetten van de slavernij in toeleveringsketens vereist een wereldwijde reactie, van bedrijven, overheden, het maatschappelijk middenveld - en wij. Bedrijven moeten proactief zijn in het controleren van toeleveringsketens op tekenen van uitbuiting en slavenarbeid, waarbij ze verder gaan dan checklijsten afvinken. Ze moeten echt uitzoeken wat er in hun toeleveringsketen gebeurt. Ze moeten ook weten dat wanneer verdacht gedrag wordt gemeld, er iets zal gebeuren.

Uiteindelijk vereist het beëindigen van de slavernij in toeleveringsketens dat regeringen en wetshandhavers wereldwijd proberen om het op te lossen en uit te roeien door anti-slavernijwetten af ​​te dwingen en ervoor te zorgen dat criminelen ter verantwoording worden geroepen. Bij IJM hebben we de slavernij met maximaal 80% zien afnemen als we samenwerken met wetshandhaving, en ervoor te zorgen dat het voor slaveneigenaren en mensenhandelaars zeer riskant wordt om mensen te exploiteren.

Het lijkt misschien alsof wij als consumenten machteloos zijn, maar onze rol is in feite essentieel om dit mogelijk te maken.

Ken je spullen en stem met je portemonnee: er bestaan ​​ethische merken. People Tree en Know the Origin zijn slechts twee merken die als doel hebben gesteld om te bewijzen dat het mogelijk is om producten te produceren zonder uitbuiting, er zijn er veel meer. Door van die merken te kopen, investeer je in goede praktijken, wat een stap voorwaarts is.


Ga eens na of bedrijven actief proberen om de slavernij in hun toeleveringsketens aan te pakken. Charlotte Instone, supply chain-expert van Know The Origin, spoort ons aan om te zoeken naar merken die transparant zijn en de verschillen stappen van het productieproces verantwoorden: die niet alleen publiceren in welk land ze werken, maar ook de fabrieken bij naam noemen. Ze voegt eraan toe dat certificeringen - hoewel die niet alles oplossen - meer verantwoordelijkheid creëren en merken dwingen om hun toeleveringsketens te kennen en te evalueren, dus let op Organic en Fairtrade.

Onderzoek of merken betrokken zijn bij initiatieven om de slavernij actief te bestrijden - zoals het werk van Walmart met International Justice Mission (IJM) om de slavernij in de Thaise visserijsector of de samenwerking tussen M & S en het Ethical Trading Initiative te stoppen. Een bron als de Fashion Transparency Index is ook een geweldige manier om te begrijpen hoe toonaangevende retailers scoren in hun streven om meer ethisch te worden. Ethical Consumer evalueert veel verschillende bedrijven.

Daag je favoriete merken uit om het beter te doen. De revolutie in plastic en de groei van Fairtrade bewijzen dat consumenten macht hebben. Laat je stem horen en uit je zorg - email, tweet of schrijf naar merken en vraag hen waar ze hun kleding, producten of hun voedsel vandaan halen - en welke stappen ze nemen om slavernij te voorkomen. Hoe meer merken weten dat hun klanten om hun toeleveringsketens geven, hoe sneller ze actie ondernemen.

En stop niet bij merken - houd de vinger aan de pols van wat er in de politiek gebeurt.
Wat doet jouw regering om de slavernij in de toeleveringsketens te stoppen? Blijf betrokken en praat met je lokale parlementslid, schrijf een brief of woon een conferenties bij over slavernij in toeleveringsketens.

Spreek je uit op sociale media. Wist je dat het mica in je make-up of het kobalt in je telefoonbatterij kan zijn gewonnen door een kind in de slavernij? De meeste mensen niet. Dus deel verhalen en statistieken op sociale media, zodat uw vrienden en familie weten dat dit probleem echt is.

En als laatste - maar zeker niet het minste - kun je een deel zijn van het sturen van reddingsacties en slaveneigenaren achter de tralies zetten door organisaties te ondersteunen die vechten voor vrijheid, zoals IJM.

Het probleem is groot, maar zoals Margaret Mead aanvoerde: "We moeten er niet aan twijfelen dat een kleine groep bezonnen, toegewijde burgers de wereld kan veranderen. Het is het enige dat de wereld ooit veranderd heeft."

Word deel van de beweging die een einde maakt aan slavernij en mensenhandel.

Dit is misschien ook interessant…

Bekijk meer
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Doneer en geef bescherming tegen geweld, uitbuiting en slavernij.

Uw gift maakt het mogelijk om slachtoffers te bevrijden en nazorg te geven, daders veroordeeld te krijgen en rechtssystemen te versterken.

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Gegevens

Uw donatie:

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Betaalmethode

Uw donatie:

Selecteer een betaalmethode:

Door dit vakje aan te vinken, geef ik International Justice Mission Nederland toestemming om via SEPA-incasso het toegezegde bedrag maandelijks van mijn rekening af te schrijven en om de ingevulde gegevens hiervoor te gebruiken. Gegevens worden niet verstrekt aan derden.

Vorige

U doneert eenmalig.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up