shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer

22 tienerjongens bevrijd van slavernij in juwelenfabriek

Bij een bevrijdingsoperatie in Zuid-Azië zijn 22 jongens bevrijd van slavernij in een juwelenfabriek. De jongens, in de leeftijd van 15 tot 17 jaar, zaten letterlijk achter tralies en werkten met levensgevaarlijke chemicaliën.

De ouders van de jongens hadden aan rekruters een flink geldbedrag betaald. Daarvoor zouden de tieners het ‘juweliersvak’ kunnen leren en goed eten en onderdak krijgen. De rekruters hoorden echter bij een bende van mensenhandelaren, waarvan de leden over grote afstand met elkaar samenwerkten en kinderen ronselden voor slavenarbeid.

Deze jongens werden opgesloten in de juwelenfabriek en gedwongen om werkdagen van twaalf tot veertien uur te maken. Ze kregen een salaris als voorschot, maar de eigenaren gebruikten dat als valse schuld die de jongens met hun arbeid moesten terugbetalen. Sommige jongens zaten nog maar een maand gevangen; anderen leefden al jaren op deze manier.

Op 7 februari voerden lokale autoriteiten, ondersteund door IJM, een bevrijdingsoperatie uit. Een IJM-medewerker schrok van de beestachtige omstandigheden waarin hij de jongens aantrof. Hij vertelde: “Ze waren ondergebracht in vieze, niet-geventileerde ruimten en moesten met schadelijke chemicaliën werken. De kamers waarin ze werkten hadden traliedeuren, waarachter de eigenaar hen voortdurend in de gaten hield. Soms moesten ze ook ’s nachts doorwerken. Het was schrijnend om te zien dat juwelen die bedoeld zijn om het lichaam te verfraaien, het leven van deze jonge jongens verwoesten.”

Gelukkig traden de autoriteiten daadkrachtig op. Ze brachten de jongens in veiligheid, ondersteund door IJM-medewerkers, en zorgden voor opvang. Ook hielpen de autoriteiten om de familie van de jongens op te sporen en regelden ze hun thuisreis. De politie heeft de fabriekseigenaren aangeklaagd voor onder andere kinderarbeid. IJM blijft deze zaak nauwlettend volgen en biedt waar mogelijk ondersteuning. Ook zorgen IJM-medewerkers ervoor dat de jongens goede begeleiding en traumazorg krijgen.

Word deel van de beweging die een einde maakt aan slavernij en mensenhandel.

Dit is misschien ook interessant…

Bekijk meer
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Doneer en geef bescherming tegen geweld, uitbuiting en slavernij.

Uw gift maakt het mogelijk om slachtoffers te bevrijden en nazorg te geven, daders veroordeeld te krijgen en rechtssystemen te versterken.

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Gegevens

Uw donatie:

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Betaalmethode

Uw donatie:

Selecteer een betaalmethode:

Door dit vakje aan te vinken, geef ik International Justice Mission Nederland toestemming om via SEPA-incasso het toegezegde bedrag maandelijks van mijn rekening af te schrijven en om de ingevulde gegevens hiervoor te gebruiken. Gegevens worden niet verstrekt aan derden.

Vorige

U doneert eenmalig.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up