shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer

Ghana

Mensenhandel en uitbuiting van kinderen op het Voltameer

In de visindustrie op Lake Volta, Ghana, zijn kinderen slachtoffers van mensenhandel en uitbuiting. Dit blijkt uit onderzoeken van de Ghanese overheid, de Verenigde Naties, diverse academische studies en uit de media. Verhandelde kinderen worden gedwongen om op het meer te werken, vaak 's nachts, terwijl ze in het water duiken om visnetten te ontwarren. Ze zijn slachtoffer van fysiek geweld, bedreigingen en het achterhouden van voedsel. Hun werk is gevaarlijk; kinderen lopen het risico gewond te raken of zelfs te verdrinken. Survivors van mensenhandel hebben zich uitgesproken over het misbruik dat ze hebben meegemaakt en de Ghanese autoriteiten hebben toegezegd actie te zullen ondernemen.

“Het werk dat kinderen op het meer doen, is niet voor kinderen... De eerste keer dat ik moest duiken om het net te ontwarren, was ik niet bang, maar na verloop van tijd werd ik bang omdat ik andere kinderen had zien sterven als een gevolg daarvan.”

- Robert*, overlevende van kinderhandel op 8-jarige leeftijd

De omvang van het probleem op het Voltameer

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Amerika stelt jaarlijks een rapport op over de wereldwijde aanpak van mensenhandel. Het rapport uit 2023 voor Ghana beschrijft de aard van mensenhandel op het Voltameer: ​​

“Mensenhandelaars exploiteren kinderen vanaf vier jaar als dwangarbeiders in de visindustrie van het Voltameer en gebruiken geweld en beperkte toegang tot voedsel om de slachtoffers onder controle te houden. Mensenhandelaars dwingen jongens om onder gevaarlijke omstandigheden te werken, zoals diep het water in te duiken. Meisjes verrichten werk aan land, zoals het klaarmaken van de vis voor de markt. Vrouwen en meisjes die in de visserijsector werken, zijn kwetsbaar voor seksueel misbruik en uitbuiting, waaronder sekshandel.”

- Rapport mensenhandel in de Verenigde Staten 2023

Anita Budu, IJM Ghana landendirecteur, zit met Kofi*, een survivor van mensenhandel op het Voltameer.

ONZE AANPAK

Werken met partners

Het team van IJM Ghana wordt geleid en bemand door Ghanese staatsburgers die de autoriteiten ondersteunen om verhandelde kinderen in veiligheid te brengen, het fysieke en mentale welzijn van survivors te herstellen en degenen die verantwoordelijk zijn voor de illegale uitbuiting van kinderen een halt toe te roepen.

We werken hand in hand met survivors en door survivors geleide belangengroepen in Ghana, en eisen dat er een einde komt aan kinderhandel. We bieden ook training voor partners over de aanpak van mensenhandel.

Wat 20 jaar aan data ons laat zien

Onze impact: Ondersteuning en training


Het werk van IJM en regeringspartners in Ghana heeft politie en openbare aanklagers geholpen aanzienlijk hogere veroordelingen te bereiken, met honderden kinderen die in veiligheid zijn gebracht na 76 operaties sinds IJM in 2015 begon samen te werken met de overheid.


Alleen al in 2022 verzorgde IJM trainingen aan:

365

LOKALE AMBTENAREN VERANTWOORDELIJK VOOR DE WETSHANDHAVING

25

OPENBAAR AANKLAGERS EN JURISTEN

71

LEDEN VAN SOCIALE DIENSTEN

2

REGELGEVENDE AGENTSCHAPPEN

Onze collectieve verantwoordelijkheid


De rol van IJM in Ghana is het ondersteunen van overheidspartners om meer succesvolle onderzoeken en vervolgingen van gevallen van kinderhandel te bewerkstelligen, volgens de richtlijnen voor traumazorg voor slachtoffers.
Alle beslissingen over wanneer kinderen in veiligheid moeten worden gebracht, evenals arrestaties en vervolgingen worden genomen door de Ghanese autoriteiten.

IJM ondersteunt het Department of Social Welfare (DSW) bij het beoordelen en verzorgen van het fysieke en mentale welzijn van survivors. Meer dan 90% van de kinderen in gevallen die IJM heeft ondersteund, is veilig herenigd met familie onder supervisie en begeleiding van het ministerie van Sociale Zaken.
De inzet en toewijding van overheidsfunctionarissen bij politie, justitie en sociale voorzieningen zal uiteindelijk een einde maken aan de kinderhandel op het Voltameer.

IJM is lid van CNACT, de Coalition of NGO’s Against Child Trafficking in Ghana, een consortium van meer dan 20 organisaties die zich hebben verenigd in de strijd tegen kinderhandel in Ghana.

“Uiteindelijk wil je ervoor zorgen dat er recht wordt gedaan. Er is veel nodig om daders veroordeeld te krijgen. We zouden op een punt moeten komen waarop de wereld ons zal kennen als een baken van Afrika en zelfs van de wereld, wat betreft de aanpak van mensenhandel.”

Staatsadvocaat Dodzi Andrews Adugu interview met IJM
SURVIVOR VOICES

Survivors in actie om mensenhandel te stoppen

Het Ghana Survivor Netwerk is deel van het grotere Global Survivor Network, een internationale groep van survivors (voormalig slachtoffers van mensenhandel) die een beweging leiden met als doel lokale gemeenschappen te beschermen tegen geweld. Het Survivor netwerk in Ghana bestaat nu uit meer dan 50 leden.

Eén van de vorig jaar gelanceerde afdelingen in Anyamam, is door de survivor leiders "Hope in Freedom" genoemd. De plaatselijke afdeling is gevestigd in een gebied waar veel handel in kinderen voorkomt, maar de leden zijn actief bezig om hun gemeenschap te veranderen. "We hebben lang in stilte geleden, maar we hebben het overleefd", zei groepscoördinator, Dortumor Wisdom.

"Toen we werden bevrijd, kregen we weer hoop om in vrijheid te leven en onze doelen na te streven. We voelen ons verantwoordelijk om ervoor te zorgen dat geen enkel kind doormaakt wat wij hebben meegemaakt."

De lancering was een gezamenlijk initiatief van IJM, de Ada West District Assembly, het Ada West Department of Social Welfare (DSW), de Anyamam Local Council of Churches en het Community Child Protection Committee (CCPC).

Lees hier wat leden van het Ghana Survivor Netwerk vertellen over hun ervaringen:

Godwin

"Ik wil de anderen niet achterlaten", vertelde Godwin de politie en IJM na zijn bevrijding.

"Er zijn anderen die nog meer lijden dan ik heb gedaan. Breng hen alstublieft ook in veiligheid." Godwin werd misleid en verhandeld in gedwongen slavenarbeid in de visserij op het Voltameer, toen hij 17 jaar oud was. Na 2 jaar belde hij in wanhoop zijn tante, die de politie waarschuwde. Toen de politie en IJM arriveerden om Godwin in veiligheid te brengen, stond hij erop dat de andere kinderen die verhandeld waren, ook gevonden moesten worden. Tijdens meerdere bevrijdingsacties, heeft Godwin geholpen om in totaal 29 kinderen en volwassen slachtoffers van mensenhandel in vrijheid en veiligheid te brengen.

Courage Hope

"Op een dag waren we aan het vissen op het meer en er stak een zware wind op... Ik viel in het water en door de storm raakte in steeds verder weg. "Gaat mijn leven zo eindigen?" schoot er door mijn hoofd.

Courage Hope overleefde die dag. Hij werd bevrijd met hulp van een andere jongen die eerder samen met hem moest vissen. Toen het IJM team en de politie Courage Hope vonden, was hij verbaasd dat ze zijn naam riepen. Godwin was degene die hen over Courage Hope had verteld en samen met de politie terugkwam om hem te zoeken.

"Het moment dat de politie mijn hand vastpakte en me de boot in hielp, zag ik Godwin... Dat was een enorme opluchting." Courage Hope is nu een leider in het Global Survivor Netwerk. Hij heeft een boodschap aan degenen die nog vastzitten op het Voltameer: "Raak niet ontmoedigd. Op een dag zal je ook bevrijd worden, zoals ik werd bevrijd."

*een pseudoniem, vanwege de veiligheid en privacy.

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Doneer en geef bescherming tegen geweld, uitbuiting en slavernij.

Uw gift maakt het mogelijk om slachtoffers te bevrijden en nazorg te geven, daders veroordeeld te krijgen en rechtssystemen te versterken.

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Gegevens

Uw donatie:

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Betaalmethode

Uw donatie:

Selecteer een betaalmethode:

Door dit vakje aan te vinken, geef ik International Justice Mission Nederland toestemming om via SEPA-incasso het toegezegde bedrag maandelijks van mijn rekening af te schrijven en om de ingevulde gegevens hiervoor te gebruiken. Gegevens worden niet verstrekt aan derden.

Vorige

U doneert eenmalig.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up