Caroly Houmes

National Director

‘Gerechtigheid voor de armsten op deze wereld is mogelijk!’

Caroly Houmes behaalde een ‘Master International & European human rights law’ aan de Universiteit van Tilburg. Tijdens haar Master heeft ze zich gespecialiseerd in de problematiek van mensenhandel en kindersekstoerisme. Voordat ze in dienst trad bij IJM Nederland werkte ze als juridisch adviseur voor verschillende overheidsorganisaties.

Caroly stond mede aan de wieg van IJM Nederland in 2010. Ze was de eerste directeur van IJM Nederland en onder haar leiding groeide het kantoor tot negen medewerkers, vijftig vrijwilligers en een omzet van meer dan één miljoen euro. In die tijd richtte het Nederlandse team zich vooral op bewustwording en mobilisatie door middel van spreekbeurten, media-aandacht, fondsenwerving en het opbouwen van relaties bij de politiek en justitie om gezamenlijk te strijden tegen mensenhandel voor prostitutie.

In 2017 gingen Caroly, haar man en hun drie zoontjes naar Australië om daar het IJM-team te leiden. Onder haar leiding ontwikkelde het Australische team een nieuwe communicatie- en marketingstrategie en groeide de omzet met veertig procent. Ook werden nieuwe samenwerkingen gestart met de overheid en het bedrijfsleven, waaronder een samenwerking met de Westpac Banking Corporation die 18 miljoen dollar investeerde in de strijd tegen online seksuele uitbuiting van kinderen (OSEC).

Eerder dit jaar besloten Caroly en haar familie terug te keren naar Nederland. Nu is ze door het bestuur van IJM Nederland uit een groep van zeer sterke kandidaten gekozen als de beste persoon om het Nederlandse team naar de 2030-visie te leiden. In mei 2020 startte ze in haar nieuwe functie.

Tijdens haar reizen, werk en studie zag Caroly de dringende noodzaak om voor onderdrukten op te komen. Werken bij IJM geeft haar deze kans. Omdat ze veel tijd in het werkveld doorbracht, kan ze getuigen van de blijvende impact van het werk van IJM; ze kan vele verhalen vertellen over kinderen, vrouwen en mannen die gevangen zaten in slavernij en seksuele uitbuiting, maar nu weer hoop hebben en in vrijheid leven.

Caroly: “Als IJM is het ons doel om mensen en organisaties te mobiliseren om samen met ons de strijd aan te gaan tegen onrecht wereldwijd. We geloven echt dat we een einde kunnen maken aan slavernij tijdens ons leven en daar hebben we een wereldwijde beweging voor nodig. Het is een groot voorrecht om het Nederlandse kantoor te mogen dienen en samen te werken met Nederlandse organisaties, bedrijven, kerken en individuen. Gezamenlijk kunnen we duizenden mensen redden, miljoenen beschermen en bewijzen dat gerechtigheid voor de armsten op deze wereld mogelijk is!”