Veroordeling voor oud-oom Otto

vrijdag 27 december 2013

De 8-jarige Otto* kon zich ineens moeilijk concentreren op school. Zijn ouders konden niet achterhalen wat er met hem aan de hand was, totdat de verschrikkelijke waarheid aan het licht kwam: een (oud-)oom had hem seksueel misbruikt.

De ouders van Otto deden direct aangifte tegen de oom. Een moedige stap in een samenleving waarin sterk wordt afgeraden de familiebanden te verstoren. Otto werd medisch onderzocht en de oom werd gearresteerd. Maar doordat originele rapporten van de lokale overheden niet strookten met het onderzoek, werd de oom vrijgelaten.

Terwijl counselors van IJM zich over Otto ontfermden, beten advocaten van IJM zich in de zaak vast. Maar omdat de oom macht had in de gemeenschap, leek hij onder het rechtssysteem uit te kunnen komen.

Omdat de oom vrijuit ging én de de ouders en Otto er klaar voor waren, vertelde Otto zelf in een speciaal voor kinderen ontworpen verhoorkamer in de rechtbank over het misbruik van zijn oom. Uiteindelijk werd de oom, na een zaak van vier jaar, veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf.

De 12-jarige Otto zegt niet langer bang te zijn. Hij wil graag dokter worden om anderen te kunnen helpen.

* Omwille van zijn privacy, is Otto niet zijn echte naam.

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden