Een onvoorstelbaar verhaal

maandag 15 juli 2013

Felicidad* zat met haar kinderen gevangen in een donkere, kleine ruimte. Haar echtgenoot terroriseerde het gezin door hen op te sluiten en uit te hongeren. En het werd nog erger. Marcela*, Felicidads 9-jarige dochter, vertelde dat zij door haar stiefvader seksueel was misbruikt.

Toen Felicidad uit Bolivia in 2006 Ignacio* ontmoette, leek hij zo’n lieve man. Hij was voorganger en geneesheer en een zeer gewaardeerd lid van de gemeenschap. De ideale vader voor Marcela, die toen 3 was…

Maar niet lang nadat het huwelijk was voltrokken, begon het geweld. Ignacio verbood Felicidad om te gaan met andere mensen. Toen zij hier steeds meer vragen over begon te stellen, sloot hij haar met haar drie kinderen, van wie de jongste twee van Ignacio zelf, op in een kleine ruimte. Eens in de week kwam hij langs om een emmer water te brengen, iets te eten en plastic tassen om de behoefte in te doen. Zes maanden zaten moeder en kinderen opgesloten. Later kwam Felicidad erachter dat de tijd dat haar man weg was, hij bij zijn andere gezin was, van wie zij het bestaan niet had geweten.

Op een dag stuurde Ignacio zijn vrouw naar buiten om vuilnis weg te brengen. Hij gebruikte dit moment om Marcela te verkrachten. Toen Felicidad dit later van haar dochter hoorde, wist zij dat zij niets anders kon doen dan te proberen te ontsnappen. Doordat Marcela erg dun was geworden door gebrek aan voedsel, probeerde ze haar tussen de tralies van het raam naar buiten te krijgen. Toen dit lukte, vluchtte zij naar de buren om hulp te halen. Zij wisten niet wat zij zagen toen zij het gezin uit hun kleine donkere ruimte bevrijdden.

Toen Felicidad haar man confronteerde met zijn misdaden, stelde hij nergens bang voor te zijn. “Ik ben niet bang voor het rechtssysteem. Om mij aan te klagen, heb je geld nodig. En dat heb je niet.”

Zeven maanden na de bevrijding liep Ignacio nog vrij rond. Dit was het moment dat een politie-agent contact opnam met IJM. Counsellors van IJM zorgen momenteel voor Marcela. Ignacio wacht nu in de gevangenis op het vonnis in een rechtszaak die IJM tegen hem begonnen is. Felicidad is dolblij met de hulp die zij van IJM krijgt om een nieuw leven op te bouwen. Niet langer staat zij er alleen voor. “IJM is nu een deel van mijn familie.”

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden