Recht voor Grecia

woensdag 12 december 2012

Met de arrestatie van een politieagent eind vorige maand is het recht van zijn stiefdochter Grecia* veilig gesteld. De arrestatie heeft aan de lokale gemeenschap bewezen dat niemand boven de wet staat.

De zaak tegen de politieagent speelt al sinds 2008, toen de agent voor het eerst werd gearresteerd voor het misbruiken van zijn elfjarige stiefdochter Grecia. Zij werd naar een kindertehuis gebracht waar ze de zorg kreeg die ze nodig had, en de politieagent werd onder huisarrest geplaatst.

IJM hoorde over de zaak en ging er mee aan de slag in de rechtbank. IJM wilde er zeker van zijn dat Grecia veilig was. Niemand anders zou deze politieman, die zijn machtspositie had misbruikt om een zwakker iemand ten prooi te maken, meer hoeven te vrezen. Toen de rechtbank de politieagent in mei 2011 veroordeelde, was dat dan ook een duidelijke overwinning. Maar om het recht ook daadwerkelijk te handhaven was er wel meer werk aan de winkel.

De agent ging tegen de uitspraak in beroep. Volgens de Boliviaanse wet hoefde hij in afwachting van de uitspraak niet in voorarrest. IJM bleef bij de rechtszaak betrokken. Een jaar later, bij de uitspraak op het hoger beroep, bleef de rechtbank bij haar eerdere uitspraak. De politieagent zou tien jaar gevangen moeten zitten voor het seksueel misbruiken van Grecia.

Het recht had gesproken, maar het moest nog wel worden veilig gesteld. Want ondanks dat hij was veroordeeld, moest er een nieuw arrestatiebevel worden uitgevaardigd om hem naar de gevangenis te brengen voor het uitzitten van zijn straf. In de daarop volgende maand hielpen rechercheurs van IJM de lokale autoriteiten met het plannen van de arrestatie. Het zou gevaarlijk worden, en de dader mocht echt nergens anders heen gaan dan naar de gevangenis. "We waren bang dat de man uit angst of wanhoop, of wat voor emotie dan ook maar, zijn wapen zou gebruiken" zegt één van de IJM rechercheurs. Hij voegt er aan toe dat alle voorzorgsmaatregelen dan ook werden genomen.

Op 27 november 2012 werd de politieagent gearresteerd. Voor de 16-jarige Grecia was het recht hiermee eindelijk veilig gesteld.

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden