“We zien dingen veranderen in Cambodja,”

maandag 18 februari 2013

In Cambodja werkt IJM nauw samen met de politie om meisjes te bevrijden die worden verhandeld in de seksindustrie. Dit betekent dat zij de onderzoeken soms samen doen, IJM soms zelf bewijsmateriaal verzamelt en bij de politie brengt en dat IJM de politie traint om zelfstandig reddingsoperaties uit te voeren.

IJM en politie werkten nauw samen bij een reddingsoperatie in de toeristenwijk Siem Reap. IJM ontdekte de 15-jarige Botum* die in een klein bordeel vastgehouden werd. IJM verzamelde bewijs en brachten dit naar de politie. De volgende dag werd Botum bevrijd. Drie verdachten werden gearresteerd en Botum werd naar een veilige plek gebracht.

Na een operatie moet de politie binnen 48 uur bewijs aandragen voor een rechtszaak. Hierbij is het cruciaal dat slachtoffers een verklaring afleggen. Dit is vaak een uitdaging omdat bordeeleigenaren de meisjes voorhouden dat zij zelf in de gevangenis terecht zullen komen. Ook weten de meisjes na soms jaren van misbruik niet meer wie zij wel en niet kunnen vertrouwen.

De politie wist het vertrouwen van Botum te winnen. “We zien dingen veranderen in Cambodja,” aldus IJM-advocaat Saroeun Sek. “De poltie en de rechtbank zijn echt gecommiteerd in het aanpakken van de sekshandel in kinderen. Hoe meer meisjes wij bevrijden en hoe meer daders worden veroordeeld, hoe banger bordeeleigenaren worden om hun misdaden voort te zetten.”

* Om privacyredenen is niet haar echte naam gebruikt

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden