Bijzondere zoektocht geslaagd

maandag 28 april 2014

Op een vrijdag in februari startte een klein team toegewijde IJM-medewerkers in één van Calcutta's uitgestrekte uitgaanswijken een zoektocht naar een meisje van 16 of 17 jaar oud. Ze hadden nog maar kort daarvoor over dit meisje, met de naam Rukmini, gehoord. Het team had slechts één foto om hen de weg te wijzen – en Rukmini stond daar niet eens op!

De jonge vrouw op de foto was Rukmini's oudere zus, Kalyani.* IJM had de politie geholpen om haar en 19 andere meisjes te redden, die acht jaar eerder vanuit Nepal naar India waren verkocht.

“Het feit dat we deze foto van Kalyani kregen, is op zichzelf al een bijzonder verhaal”, vertelt Office Director Biju Mathew. “Maar dat deze foto ons nog diezelfde dag naar Rukmini leidde, is een regelrecht wonder. Ik kan het niet anders uitleggen dan goddelijk ingrijpen.”


Kalyani's verhaal
Nadat Kalyani in 2007 werd bevrijd, kreeg zij gedurende enkele jaren traumatherapie en goede verzorging in een nazorghuis in Calcutta. IJM stelde Kalyani in staat om naar haar vaderland Nepal terug te keren. (Dit was een ingewikkeld proces, dat verschillende jaren in beslag nam. Er bestaat tussen Nepal en India geen officieel verdrag, waarin wordt voorzien in regelgeving voor terugkeer van slachtoffers van mensenhandel). Nu woont zij er voor langere tijd in een opvanghuis voor slachtoffers van sekshandel.

IJM was even vasthoudend in het zoeken naar gerechtigheid voor Kalyani. Na de reddingsactie in 2007 werden vier verdachten gearresteerd en aangeklaagd wegens mensenhandel. In het overbelaste rechtssysteem kreeg deze zaak echter te maken met talloze gevallen van vertraging en uitstel. Door de jaren heen hielpen advocaten van IJM de openbaar aanklager met het verzamelen van documentatie die als bewijsmateriaal kon dienen, met het onderzoek naar de wetgeving die de zaak tegen deze handelaren ondersteunde en door toezicht te houden op de getuigenverhoren. Op deze manier verzekerden zij zich ervan dat alle partijen klaar waren voor het proces dat zou volgen.

Hoewel Kalyani weer thuis was, wilde zij zich blijven inzetten voor de rechtszaak tegen de handelaren. Opnieuw werkte IJM met de Nepalese en Indiase autoriteiten samen om de reis naar India mogelijk te maken. Kalyani en verschillende andere Nepalese overlevenden arriveerden in januari 2014 in Calcutta, om als getuigen op te treden in het proces tegen de daders. Maar kort na hun aankomst, kreeg IJM te horen dat er een nieuwe rechter aan hun zaak was toegewezen. Dit betekende nog meer vertraging – waardoor Kalyani en de andere meisjes langer dan gepland in Calcutta moesten blijven.


Een Goddelijke ontmoeting
Tijdens hun verblijf logeerde Kalyani in hetzelfde nazorghuis in Calcutta waar zij in de jaren na haar bevrijding had gewoond. Daar ontmoette zij een meisje dat een verhaal vertelde dat veel op haar eigen geschiedenis leek – ze was verkocht aan een bordeel en waar zij regelmatig werd verkocht voor seks. IJM redde haar.

Terwijl de twee aan het praten waren, vertelde het meisje dat Kalyani veel leek op iemand die zij kende. Iemand die samen met haar in een bordeel opgesloten zat. Terwijl ze samen hierover praatten, realiseerden ze zich dat dit meisje – dat nog steeds in het bordeel werd vastgehouden en dat op Kalyani leek – heel goed Kalyani's jongere zusje Rukmini kon zijn!

De meisjes vertelden hun ontdekking aan een maatschappelijk werker in het opvanghuis en deze belde direct naar IJM om een plan uit te werken. Gewapend met weinig meer dan een recente foto van Kalyani kwam het IJM-team direct in actie.

De opdracht luidde: zoek in Calcutta's oudste en meest uitgestrekte uitgaanswijk naar een Nepalees meisje dat lijkt op het meisje op de foto. Dit was een enorme onderneming. Het was al meer dan vijf jaar geleden dat Rukmini haar land had verlaten. Als ze nog steeds in Calcutta was, kon ze zijn verkocht aan één van de vele honderden bordelen in de stad!

Rukmini gevonden
Tegen alle verwachtingen in ontdekte IJM Rukmini op de dag waarop de zoektocht werd gestart! Binnen een week nadat werd vastgesteld in welk bordeel zij werd vastgehouden, schakelde IJM de politie van Calcutta in om een reddingsoperatie te leiden. Toen het team op 6 februari het bordeel binnenviel, werd Rumini gevonden onder een bed waar zij zich had verstopt.

Toen de eigenaresse van het bordeel zich realiseerde dat de politie vastbesloten was om Rukmini (minderjarig en tegen haar wil vastgehouden) te bevrijden, werd zij gewelddadig en viel de politieagenten en IJM-medewerkers fysiek aan. De situatie in het bordeel begon gevaarlijk te worden.

Ondanks de toenemende chaos hield het politieteam vol en riep zelfs de hulp in van de plaatselijke politie. “We zijn zeer onder de indruk van het optreden van de politie van Calcutta”, vertelde de leider van het IJM-team later. Hij vervolgde: “De vastbeslotenheid die wij zagen om één enkel slachtoffer uit slavernij te bevrijden, was veel groter dan we daarvoor hadden gezien! Ze bleven vechten voor de bevrijding van dit ene slachtoffer, ook toen het complete bordeel zich tegen hen keerde.”
Uiteindelijk arresteerde de politie de eigenaresse van het bordeel en begeleidde Rukmini naar buiten.

Opnieuw leren vertrouwen
Op het politiebureau wist Rukmini nog steeds niet wie zij kon vertrouwen. Enkele hulpverleners van IJM bleven bij haar en legden haar uit wat er aan de hand was. Ze leek zich af te sluiten en niet van plan te zijn om zich voor hen open te stellen. Slachtoffers van sekshandel worden vaak bang gemaakt voor de politie. De handelaren vertellen hun dat zij zullen worden gearresteerd – in plaats van gered – wanneer de politie komt opdagen. Als gevolg van deze leugens bieden slachtoffers vaak weerstand om het bordeel te verlaten; ze liegen over hun leeftijd en zeggen dat ze zelf voor dit werk hebben gekozen.

Ondertussen wachtte een nazorgmedewerkster, Laura genaamd, samen met Rukmini's oudere zus Kalyani geduldig in de nazorgruimte. Toen Kalyani hoorde dat haar zusje was gered, maar weigerde om de hulp van het team te aanvaarden, keek zij Laura kalm aan en zei: “Ze kent het verschil tussen goed en fout niet meer. Ik ben ook zo geweest.”

Op een gegeven moment belde de maatschappelijk werkster die bij Rukmini op het politiebureau was naar Laura. De twee zusjes kregen de telefoon in handen. In het begin ontkende Rukmini dat het meisje aan de andere kant van de lijn Kalyani was. Maar toen Rukmini – die al zoveel jaren geen stem van een familielid had gehoord - de stem van haar oudere zus hoorde, begonnen de muren af te brokkelen. Ze kreeg tranen in haar ogen.

Na het telefoongesprek werd Rukmini opener naar de IJM-medewerkers en de politieagenten op het bureau. Haar getuigenverklaring kan worden gebruikt als bewijslast tegen de eigenaresse van het bordeel, die nu veroordeeld kan worden op grond van de Indiase wetgeving die mensenhandel verbiedt.

De zussen herenigd
Nog datzelfde weekend bezocht Rukmini het nazorghuis waar haar zus Kalyani logeerde. Eindelijk werden de twee ook fysiek herenigd.

Een paar dagen later kwam het moment waarop Kalyani eindelijk kon getuigen over het misbruik waaraan zij een aantal jaren geleden was blootgesteld. Ze was er klaar voor en vertelde dapper de waarheid aan de nieuwe rechter. Kalyani is ondertussen teruggekeerd naar Nepal en ze ziet uit naar de dag waarop haar zusje in staat zal zijn om ook naar huis te komen. Voor dit moment zegt ze dat ze dankbaar is dat zij via de telefoon contact met elkaar kunnen houden.

IJM gaat Rukmini helpen met het proces over het geweld waaronder zij heeft geleden. De advocaten gaan zich inzetten voor een nieuwe zaak: die tegen de eigenaresse van het bordeel, die Rukmini heeft uitgebuit. Met Rukmini gaat het nu al veel beter; zij krijgt thuisonderwijs en één van de medewerkers zegt: “Ze doet het geweldig; ze is heel stabiel sinds de bevrijding.’'

In het nazorghuis krijgt Rukmini onderwijs in nieuwe vaardigheden en het bouwen aan gezonde relaties, zodat zij net als haar oudere zus naar genezing en heelheid kan groeien.


*Een pseudoniem.

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden