31 slaven bevrijd

maandag 18 maart 2019

Een alarmerend telefoontje van een ontsnapte slaaf, bracht een reddingsoperatie op gang die leidde tot vrijheid voor 31 mensen die al drie jaar werden uitgebuit op een houtbedrijf in Zuid-Azië.

De negentien volwassenen en twaalf kinderen, onder wie enkele kleine baby's, leefden onder het schrikbewind van een brute ondernemer. Hij dwong hen om elke dag onder verschrikkelijke omstandigheden hout te hakken.
De families hadden kleine leningen van hem gekregen om te overleven (sommige slechts 3.000 roepies of € 40) en de eigenaar vermenigvuldigde deze schulden. Zo wilde hij hen overtuigen dat ze geen enkele kans hadden om ooit nog vrij konden komen.
Het was een bekende werkwijze voor deze slaveneigenaar. Al in 2013 redden autoriteiten 23 mensen van zijn uitbuiting en misbruik. Maar omdat hij niet formeel werd gearresteerd, was hij vrij om anderen weer tot slaaf te maken.

Onaantastbaar
De ondernemer geloofde dat hij onaantastbaar was. Vanuit die overtuiging maakte hij, samen met zijn assistent, zes nieuwe families tot slaaf. Als ze in zijn ogen te traag werkten, kregen ze klappen. Ook verplaatste hij de families geregeld naar verschillende werklocaties, waar ze sliepen in geïmproviseerde tenten gemaakt van oude zeilen, versleten kleding en billboard canvas.
Vrouwen werden regelmatig geconfronteerd met seksuele intimidatie. Een 14-jarig meisje had alcohol gekregen en werd seksueel misbruikt door de eigenaar. De gezinnen leefden in constante angst.
Op 6 maart slaagde één van hen erin om te ontsnappen en contact te leggen met een medewerker van IJM. Ons team werkte samen met lokale wetshandhavingsinstanties om een reddingsoperatie uit te voeren en bracht alle gezinnen in veiligheid.
Deze keer waren lokale ambtenaren, dankzij bijscholing, beter op de hoogte van de wetten en arresteerden de eigenaar en zijn assistent meteen. De verantwoordelijke ambtenaar van de reddingsoperatie was duidelijk geraakt door de omstandigheden en het geweld dat deze families hadden doorstaan. Hij verklaarde: “Dit soort misdaad moet openbaar worden gemaakt en er moet streng worden opgetreden tegen de eigenaar.”
De eigenaar en zijn assistent zijn aangeklaagd op grond van de antislavernij- en kinderarbeidswetgeving in India, en er is een aparte aanklacht opgesteld over de vermeende seksuele aanrandingen.

IJM en lokale ambtenaren helpen de zes geredde families terug te keren naar hun geboortedorp. Daarbij worden ze opgenomen in een tweejarig nazorgprogramma van IJM.
IJM zal ook politie en openbare aanklagers ondersteunen bij het opzetten van een rechtszaak tegen deze slavenhouder, zodat hij op een dag verantwoordelijk zal worden gehouden voor zijn misdaden en anderen niet opnieuw tot slaaf kan

Maakt u al deel uit van ons bevrijdingsteam? Doe mee >>

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden