Zeven slachtoffers cyberseks bevrijd

dinsdag 28 augustus 2018

CEBU, DE FILIPIJNEN – Zeven verdachten van online seksueel misbruik van kinderen zijn bij twee gezamenlijke reddingsoperaties van IJM en lokale Filipijnse autoriteiten gearresteerd. Zeven slachtoffers werden bevrijd. Ook zes kinderen die gevaar liepen misbruikt te worden, werden op tijd weggehaald. Vier van de slachtoffers zijn jonger dan 12 jaar.

Bij de eerste reddingsoperatie arresteerde agenten van de politie-unit tegen mensenhandel (WCPC) drie verdachten. Een van de verdachten bood minderjarigen aan voor naaktshows op het internet, waaraan zij zelf ook deelnam. De shows eindigden vaak in seksshows waaraan de twee andere verdachten ook deelnamen.

De WCPC onderzocht de illegale activiteiten al sinds begin dit jaar. Tijdens het onderzoek kwam er duidelijk bewijs dat kinderen in de seksshows werden ingezet. Tijdens de reddingsoperaties werden vier vrouwelijke slachtoffers van 24, 18 en een jaar jonge baby bevrijd. Twee jongetjes van 5 en 1 jaar werden ook weggehaald, omdat zij het risico liepen misbruikt te worden voor de webcam.

Bij de tweede bevrijdingsactie werden vier verdachten gearresteerd. De hoofdverdachte dwong drie kinderen seksuele handelingen te verrichten voor de camera. De kinderen die werden bevrijd waren 12, 8 en 3 jaar jong. Drie andere kinderen (een peuter en twee baby’s) werden uit voorzorg ook weggehaald.

De kinderen zijn ondergebracht in een veilig nazorgtehuis. “Het is geweldig te zien hoe lokale autoriteiten de operaties samen met IJM hebben uitgevoerd,” zegt Anita Delhaas, directeur van IJM in Nederland. “Deze misdaad van misbruik van kinderen voor cyberseks kan alleen stoppen wanneer de autoriteiten hun taak om de meest kwetsbaren te beschermen serieus nemen. En dat doet de WCPC gelukkig. Samen kunnen wij samenlevingen veranderen en kinderen beschermen.”

Maak jij al deel uit van ons reddingsteam? Doe mee! >>

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden