Zes jonge families bevrijd

zondag 22 juli 2018

CHENNAI, INDIA - ‘Als jullie proberen te vluchten, zal ik jullie overal vinden en haal ik jullie terug’. Dat was de duidelijke boodschap van de welgestelde kippenboer aan deze zes arme gezinnen. Vier jaar hebben ze voor hem gewerkt als slaven.


Nu is de macht van de kippenboer gebroken dankzij de inzet van IJM en de plaatselijke politie. Zes gezinnen, elf volwassenen en elf kinderen, zijn bevrijd uit dwangarbeid en hoeven niet meer te vrezen voor de dreigende woorden van de kippenboer.
De ellende begon vier jaar geleden toen deze plaatselijk welgestelde zakenman hen benaderde met de vraag of ze voor hem wilden werken. Hoewel de gezinnen geen lening wilden afsluiten, gaf hij ze een bedrag van 500 rupees (6 euro). Door deze schuld had hij de gezinnen in zijn macht en kon hij ze voor zich laten werken.

 

'De gezinnen leden het meest onder de erbarmelijke huisvesting'


Sindsdien, werkten de gezinnen als dwangarbeiders op de grote kippenboerderij en op de omliggende velden. Het harde werk was niet het grootste probleem. De gezinnen leden het meest onder de erbarmelijke huisvesting en de dreigende houding van de baas, tot hun bevrijding op 13 juli 2018.
Plaatselijke ambtenaren waren vooral geschokt toen ze zagen onder welke condities de gezinnen leefden. Ze woonden in provisorische huisjes vol vliegen, er hing een enorme stank, de muren waren gammel waardoor insecten en regen vrij spel hadden. Een man vertelde dat hij door de kippenboer werd geslagen omdat hij zijn huis wilde verstevigen met een dekzeil.

 

Zeven maanden zwanger
De moeders konden niet thuisblijven voor de kinderen en maakten van oude lompen draagdoeken voor hun baby’s zodat ze die bij zich konden dragen tijdens het werk. Een jonge vrouw van 18 was zeven maanden zwanger maar had nog geen dokter gezien. In feite kregen de kippen waarvoor ze zorgden betere medicatie dan de werkers.


Maar vandaag is alles anders. De politie heeft een aanklacht ingediend tegen de kippenboer. De bevrijde gezinnen zijn terug in hun dorp en werken aan hun herstel. Ze worden geholpen door maatschappelijk werkers van IJM.

Overheidsambtenaren gaven de gezinnen vrijheidscertificaten waarmee de valse schuld is opgeheven. Ook gaven ze de gezinnen nieuwe kleren en andere benodigdheden om in vrijheid te kunnen leven zonder angst.

Maak jij al deel uit van ons bevrijdingsteam? Maak nu verschil! >>

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden