Twee broers veroordeeld

donderdag 27 december 2012

Drie en half jaar nadat IJM hielp bij de bevrijding van 32 slaven uit een rijstfabriek, zijn twee broers veroordeeld tot een gevangenisstraf omdat zij hun zaken runden door slaven te gebruiken. Het is de derde keer dat deze rechtbank in het zuiden van India bij dit vergrijp tot een gevangenisstraf besluit.

IJM ontdekte in 2008 dat de twee broers slaven vasthielden. De slaven, onder wie 10 kinderen, moesten tot wel 17 uur per dag werken en werden psychisch en lichamelijk misbruikt. Eten was er nauwelijks. En ook wanneer de slaven ziek waren en bijvoorbeeld dysenterie hadden, moesten zij aan het werk. Sommige van de slaven zaten al 10 jaar vast toen zij bevrijd werden.

IJM zorgde voor bewijsmateriaal tegen de broers. Maar nadat zij op borgtocht vrij kwamen, pakten zij hun zaken gewoon weer op. Ook nu greep IJM in en bevrijdde 16 slaven. Dit keer kwamen de broers wel vast te zitten en kregen zij uiteindelijk een gevangenisstraf van zes maanden, wat in deze regio uitzonderlijk hoog is voor deze misdaden.

“Dit bewijst dat er een groeiend bewustzijn is dat slavernij bestaat en dat de rechtbank dit serieus neemt,” aldus een IJM-medewerker. “6 maanden klinkt misschien niet veel, maar het laat wel zien dat er een verandering plaatsvindt. Nog maar een paar jaar geleden, kwamen daders er vanaf met een kleine geldboete.”

Tegen de broers loopt nog een zaak.

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden