Mensenhandelaar opgepakt

vrijdag 29 juni 2018


BANGKOK, THAILAND - Thaise autoriteiten hebben een mensenhandelaar gearresteerd. De man is een sleutelfiguur in een netwerk dat verantwoordelijk is voor de slavenhandel van honderden, zo niet duizenden mannen die werkzaam zijn in de Thaise visindustrie.

IJM heeft de afgelopen twee jaar een groep slachtoffers van mensenhandel ondersteund. Wij hebben de uitgebuite slachtoffers geholpen in het opbouwen van een nieuw leven in vrijheid. De zaak kwam aan het rollen door een nauwe samenwerking tussen de Cambodjaanse en Thaise overheid.

Het snelle ingrijpen van de autoriteiten laat zien dat de strijd tegen mensenhandel serieus wordt opgepakt. Bevrijde slachtoffers krijgen goed de kans hun verhaal te doen en mensenhandelaren worden gearresteerd. Andere verdachten in deze zaak, zijn ook gearresteerd en berecht.

“Deze arrestaties en rechtsvervolgingen in Cambodja geven een sterk signaal af aan mensenhandelaren die buitenlandse werknemers willen uitbuiten: ‘Je zult verantwoording moeten afleggen voor je misdaden.’”, aldus Andrew Wasuwongse, van IJM Bangkok. “Het laat ook een duidelijke beweging zien in de strijd tegen mensenhandel waarbij slachtoffers van het ene naar het andere land worden verhandeld.”

Door de investering van de Walmart Foundation en het Amerikaans ministerie tegen Mensenhandel heeft IJM Bangkok haar kantoor kunnen openen en deze operatie kunnen uitvoeren.

“De recente operatie bewijst dat samenwerkingsverbanden tussen het bedrijfsleven, overheden en niet-gouvernementele organisaties zeer belangrijk zijn voor de bescherming van slachtoffers van mensenhandel in de Thaise visindustrie,” zegt Karrie Denniston, Senior Director van de Walmart. “De gevolgen van deze arrestatie onderstrepen de mogelijkheden voor een duurzame verandering voor de werknemers in de vis-voedselketen.”Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden