Zes jonge vrouwen bevrijd uit seksindustrie

donderdag 28 juni 2018

Santo Domingo, Dominicaanse Republiek - In een perfect uitgevoerde reddingsoperatie, bevrijdde lokale autoriteiten in de Dominicaanse Republiek zes jonge vrouwen uit Venezuela uit de handen van mensenhandelaren. Twee verdachten die hen misbruikten en uitbuitten zijn gearresteerd.


Een van de bevrijde meisjes uitte direct haar blijdschap toen zij eenmaal vrij was: “Ik ben zo blij dat ik verlost ben van die mannen.”
De zaak stond onder leiding van een getrainde politie-unit tegen mensenhandel. De unit handelde nadat zij een tip had gekregen van een klant en vier slachtoffers die eerder uit een bordeel waren ontsnapt. Advocaten van IJM namen deel aan de bevrijdingsactie om juridische hulp te verlenen. Onze maatschappelijk werkers stonden de jonge vrouwen bij in hun eerste momenten van vrijheid.
De zes bevrijde jonge vrouwen vertelden dat zij in Venezuela misleid waren door de verdachte mensenhandelaar. Hij beloofde hen een goede baan en betaalde hun vlucht naar de Dominicaanse Republiek. Maar eenmaal aangekomen, pakte hij hun paspoorten af en vertelde hen dat zij hun lening van meer dan 1000 euro moesten terugbetalen met sekswerk.

 

'Enkele van de vrouwen vertelden dat zij door de eigenaar van het bordeel werden gedwongen abortus te plegen'

 


De vrouwen werden gedwongen te werken en te leven in een klein appartement boven een supermarkt en bar. Klanten betaalden om hen seksueel te misbruiken in het appartement of in een van de nabijgelegen hotels in de buurt.
Elke keer wanneer een van de vrouwen een klant had, ging de helft van het geld dat zij kregen naar de aflossing van de ‘lening’ en de andere helft naar ‘de business’. Wanneer de meisjes niet genoeg klanten hadden of zich volgens de mensenhandelaar ‘misdroegen’, verhoogde hij hun ‘schuld’ en dreigde hij hen iets aan te doen. Enkele van de vrouwen vertelden dat zij door de eigenaar van het bordeel werden gedwongen abortus te plegen.
“De verklaringen van de vrouwen waren erg sterk,” vertelt IJM-advocaat Raysi Marte. “Ze vertelden allemaal hoe pijnlijk het was om zo te worden mishandeld en misbruikt. Het was geweldig deel uit te maken van hun bevrijding.”


IJM zal de vrouwen blijven ondersteunen in de rechtszaak tegen de verdachten. IJM hielp ook bij het vinden van een goed nazorgtehuis. Wij zullen ook samen met de overheid zorgen voor een uitvoerig nazorgtraject.

Maak jij al deel uit van ons bevrijdingswerk? Word nu Freedom Partner!

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden