5 kinderen bevrijd

donderdag 21 juni 2018

Tarlac, Filipijnen – Afgelopen week hebben lokale autoriteiten in de buitenwijken van Manilla een moeder gearresteerd. Zij bezat camerabeelden van seksueel misbruikte kinderen en zette deze beelden online. Websitebezoekers uit verschillende plekken op de wereld, konden deze beelden bekijken. Twee van de geredde slachtoffertjes waren haar eigen kinderen.

Een tip vanuit het buitenland zette de Filipijnse politie ertoe aan de misdaad te onderzoeken. Zij ontdekten dat de moeder de kinderen op webcam seksuele handelingen liet verrichten. Deze beelden verkocht zij aan buitenlandse online bezoekers.
In de ochtend van 7 juni 2018, maakten IJM en de politie een twee uur durende trip naar Tarlac met als doel om de verdachte te arresteren en de kinderen te redden.

De operatie verliep succesvol. Rond de middag werd de moeder gearresteerd. Vijf kinderen werden bevrijd, onder wie een baby van 5 maanden oud. Ook de kinderen van de moeder, haar zevenjarige zoon en negenjarige dochter, waren onder de geredde slachtoffers.
Alle kinderen werden ondergebracht bij de Filipijnse jeugdzorg. De maatschappelijk werkers van IJM blijven deze kinderen monitoren. Zij zullen de slachtoffertjes ondersteunen in hun verwerkingsproces en ervoor zorgen dat ze in goede handen blijven.

De directeur van IJM Manila, Reynaldo Bicol, sprak over de lange weg die deze kinderen nog te gaan hebben: “Kinderen die online seksueel uitgebuit worden zijn getraumatiseerd. Zeker als de ouders de daders zijn in dit complexe trauma. De weg van genezing en herstel wordt ondersteund door samenwerkende instanties die zich het lot van deze slachtoffers aantrekken. Op deze manier is er hoop voor de geredde kinderen.”

Deze redding is het resultaat van een zorgvuldig onderzoek en nauwe samenwerking tussen politie-eenheden uit diverse landen. De politie-eenheid die deze arrestatie uitvoerde en de kinderen heeft gered, had deelgenomen aan een workshop over onderzoeksmethoden die werd gegeven door de Australische Federale Politie en de Nederlandse Nationale politie.

In een verklaring over de bevrijdingsactie zegt het hoofd van de anti-mensenhandelunit van de Nationale Filipijnse politie-eenheid, Villamor Tuliao: “Opnieuw komen we in aanraking met de droevige realiteit van online seksueel uitgebuite kinderen waarbij de moeder de dader is. Des te meer zijn we gedreven om deze afschuwelijke daden te stoppen.”

De hoofdinspecteur vervolgt: “We kunnen niet toe staan dat de jonge generatie wordt uitgebuit. Zij moet beschermd worden omdat zij de meest kwetsbare groep in onze maatschappij is.”


Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden