Gevangenisstraf voor slaveneigenaar

woensdag 4 april 2018


CHENNAI, INDIA - Bijna elf jaar na hun bevrijding uit slavernij in een rijsfabriek, is er gerechtigheid voor de 24 kinderen, vrouwen en mannen. De eigenaar van de fabriek die hen vasthield en uitbuitte is eindelijk veroordeeld tot een gevangenisstraf. Dit is een belangrijke doorbraak om de armen te beschermen tegen geweld.

Samen met lokale autoriteiten voerde IJM in mei 2007 een bevrijdingsactie uit, waarbij onder ander Gopi werd bevrijd.

Gopi was in de val gelokt door hem een lening aan te bieden van 4000 roepies, (nog geen 60 euro). In de vier jaar die volgden, zat Ropi met zijn vrouw en kinderen vast om de lening af te betalen. Zij werden gedwongen in de fabriek te blijven en werden altijd in de gaten gehouden. Gopi’s vrouw, Nirmala, moest ondanks haar twee zwangerschappen doorwerken.

De kinderen van Gopi mochten niet naar school, ookal was er een school dicht bij de rijstfabriek. De kinderen van 10, 8 en 6 jaar werden gedwongen het terrein van de fabriek schoon te vegen of de rijst te drogen te leggen in de hete zon. Zij werden voortdurend uitgescholden en geslagen wanneer zij even pauze wilden houden van hun werk.
Gopi en zijn familie probeerden een keer van deze verschrikkingen te vluchten. Ze kwamen niet verder dan een busstation in de buurt. De eigenaar vond hen en sleepte hen terug naar zijn terrein.

De eigenaar van de fabriek is nu verantwoordelijk gehouden voor zijn misdaden. Hij moest een boete betalen en kreeg een gevangenisstraf van drie maanden opgelegd. Deze straf lijkt erg licht, maar het geeft door het Indiase rechtssysteem de rechtbank nu wel de mogelijkheid in de toekomst meer eigenaren van slaven een gevangenisstraf op te leggen.

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden