Bevrijding uit houthakbedrijf

zondag 18 februari 2018

CHENNAI, INDIA - Toen ambtenaar VP Jayaseelan hoorde over families die gedwongen werden om op een lokale houtzagerij te werken, wist hij meteen wat te doen: zijn team mobiliseren, een reddingsoperatie opzetten en de arbeiders zo snel mogelijk bevrijden.


Een groep politiemensen en district-ambtenaren reisden op dinsdag 13 februari 2018 naar de werkplaats. Personeel van IJM Chennai ging met hen mee ter ondersteuning. Ze troffen vijftien mensen aan die in extreme armoede leefden, onder de harde hand van een machtige zakenman.
Vier kleine kinderen van onder de drie jaar werden met hun ouders op de werkplaats aangetroffen. De arbeiders waren gedwongen om met elkaar in één vervallen hutje te leven en mochten het land van de eigenaar nooit verlaten. Veel van hen meldden hevige afranselingen, waarbij sommigen werden geslagen met het hout dat ze zelf hadden gekapt.
De autoriteiten kwam erachter dat deze moderne slaven zes jaar geleden een lening hadden afgesloten bij deze zakenman. De lening bedroeg 4500 roepies (ongeveer75 euro). Nu werden ze gedwongen om eindeloos te werken om een “schuld” af te betalen die de zakenman had opgeblazen tot 6000 roepies.
Deze vorm van moderne slavernij wordt slavernij door schuldaflossing genoemd (bonded labor). In Zuid-Azië vallen miljoenen mensen hieraan ten prooi en komen in uitzichtloze situaties terecht.

Het reddingsteam legde de feiten van de zaak vast en bracht de slachtoffers in veiligheid in een hotel in de buurt, waar een warme lunch voor hen werd betaald. Ambtenaren gaven de elf volwassenen certificaten van schuldaflossing om alle banden met hun “eigenaar” te doorbreken. Deze man is gearresteerd en in verzekering gesteld.

Naast deze certificaten te geven, die de families verzekeren van overheidssteun zoals voedselrantsoenen en rehabilitatiegeld, hebben de lokale ambtenaren hard gewerkt om hen te voorzien van kleding en een tijdelijke verblijfplaats te regelen. Een ambtenaar beloofde hen een lapje grond te geven, omdat de families nergens anders heen konden.

Het IJM-team was onder de indruk en geroerd hoe snel en meevoelend deze ambtenaren reageerden. Veel van de ambtenaren zijn ooit getraind door IJM en vertegenwoordigen een nieuwe generatie ordehandhavers.

Waar lokale overheden ooit ermee worstelden om slavenarbeid in delen van India te onderkennen en aan te pakken, zien we nu mensen op staan om de armen te beschermen tegen deze mensonterende vorm van mishandeling en voorgoed een einde te maken aan slavernij.

Help jij al bij de bevrijding van slaven? Word Freedom Partner! >>


Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden