101 veroordelingen in Mumbai

donderdag 30 november 2017

Een verdachte opgepakt in een bordeel

MUMBAI, INDIA – In juli werden in een rechtszaal in Mumbai twee sekshandelaars eindelijk veroordeeld; hiermee komt het totaal aantal veroordelingen sinds IJM in 2000 haar programma in Mumbai tegen sekshandel lanceerde op 101.


Deze mijlpaal, een grote prestatie van het IJM-team, betekent dat er al honderden slachtoffers zijn beschermd en jarenlang is gewerkt aan de verbetering van het rechtssysteem dat hopelijk voorgoed een einde zal maken aan de sekshandel in India.
Toen IJM zeventien jaar geleden een kantoor opende in Mumbai, tierde de seksuele uitbuiting van kinderen nog welig in de beruchte rosse buurten van de stad. Rechtshandhavingsinstanties konden deze misdaad niet aan.
In 2012 bijvoorbeeld, meldde het National Crime Records Bureau in India dat in de staat Maharashtra (waarin Mumbai ligt) de meeste arrestaties voor sekshandel werden verricht, maar het percentage veroordelingen lag slechts op 7%. Tijdens de processen dienden zich allerlei uitdagingen aan – van verdachten die met de noorderzon waren vertrokken tot slachtoffers die niet beschikbaar waren om te getuigen – wat betekende dat het jaren kon duren eer er een uitspraak was.


Een gemiddelde zaak van IJM Mumbai duurde drie tot vier jaar, maar sommige duurden veel langer. Één rechtszaak, die zeven jaar duurde, werd door tien verschillende rechters behandeld en er namen dertien openbaar aanklagers aan deel, vier politiegriffiers en namens IJM minstens zes advocaten. Pas in oktober 2016 was er een uitspraak in deze zaak en werden drie handelaars veroordeeld.
Om dit soort problemen en vertragingen aan te pakken, is IJM volgens een doelmatige strategie nauw gaan samenwerken met de rechtsinstanties, waardoor slachtoffers op een betere manier kunnen worden gered, gerehabiliteerd en vertegenwoordigd in de rechtbank.

 

'Elke reddingsoperatie en de daaropvolgende veroordeling werken direct als duidelijk afschrikmiddel'

 

 

De eerste veroordeling voor sekshandel dankzij IJM vond plaats in december 2002, en de volgende 100 vonnissen werden uitgesproken in 45 andere rechtszaken in vier arrondissementsrechtbanken in en rond Mumbai. Bij één bepaalde rechtbank – het gerechtshof van Groot-Mumbai – waren tussen 2002 en 2015 de rechtszaken van IJM goed voor 68% van de succesvolle veroordelingen voor sekshandel.
De uitspraak van afgelopen juli is een goed voorbeeld van onze samenwerking en vooruitstrevende aanpak. Nadat de twee slachtoffers waren gerepatrieerd naar hun woonplaatsen in Bangladesh, waren IJM en de openbaar aanklagers bang dat zonder hun persoonlijke getuigenissen de zaak op losse schroeven zou komen te staan. Maar samen met Rights Jessore, een niet-gouvernementele organisatie (NGO) in Bangladesh, zorgde IJM ervoor dat er een internationale videoverbinding werd gemaakt met de rechtbank, en één van de ex-slachtoffers kon zo toch haar verhaal vertellen. Door middel van moderne technologie kon de rechter ervan worden overtuigd dat beide handelaars veroordeeld moesten worden en hij legde hun tien jaar gevangenisstraf op en een schadevergoeding voor de slachtoffers.

 

Straffeloosheid stoppen
Zaken als deze laten zien dat de aanpak van het rechtssysteem in de loop van de tijd verbeterd is en IJM gelooft dat dit een krachtig effect zal hebben op potentiële criminelen.

'Elke reddingsoperatie en de daaropvolgende veroordeling werken direct als duidelijk afschrikmiddel,' legt Sanjay Macwan uit, regionaal directeur voor IJM Noord-India. Hij heeft gezien hoe veroordelingen anderen kunnen ontmoedigen kinderen te verhandelen, en voegt toe: 'Als ze consequent worden uitgevoerd, kunnen zulke reddingen en veroordelingen straffeloosheid stoppen en de misdaad zelf verminderen.’
Pravin Patil, een voormalig plaatsvervangend hoofd van de politie in Mumbai, voegt toe: 'Wij zien veroordelingen als belangrijkste afschrikmiddel. En het is gebleken dat de gezamenlijke inspanningen van aanklagers, politie en NGO's leiden tot succesvolle veroordelingen.'
Aangemoedigd door de tot nu toe 101 veroordelingen sinds onze samenwerking met het rechtssysteem van Mumbai, zal IJM doorgaan met het bepleiten van het lot van slachtoffers en het zoeken naar nieuwe manieren om straffeloosheid te stoppen – allemaal met het doel dat er nooit meer kinderen zullen worden verhandeld voor seks.

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden