Vier generaties bevrijd

vrijdag 13 oktober 2017

CHENNAI, INDIA – Na enkele weken van zorgvuldige voorbereiding lukte het IJM om, samen met de plaatselijke overheden, in de buurt van Chennai 11 mensen te redden. Ze werkten als slaven in een wrede vorm van dwangarbeid in de houtkap. Dit is een van de acht reddingsoperaties van IJM in acht dagen in september.


Help jij gezinnen bevrijden uit slavernij? >>


Van een familie werkten vier generaties hier in dwangarbeid: een vader, een dochter, een kleinzoon en een achterkleindochter. Nu zijn ze eindelijk vrij.
Deze kinderen, vrouwen en mannen zaten hier al vijf jaar vast en de slavenhouder liet ze hout hakken en verhitten tot houtskool. Ze woonden in kleine hutjes op het land van de slavenhouder. Bij regen werd alles nat. Even teruggaan naar hun eigen dorp was onmogelijk, zelfs niet voor een begrafenis. Toen een echtpaar dat zonder toestemming toch deed, werden ze teruggehaald en geslagen. Fysiek geweld en verbale agressie was dagelijkse kost.
Deze zakenman had de families een eerlijke baan beloofd maar gaf ze slechts tussen de 100 en 200 rupees (ca 1,50 – 2,50 euro) per familie per week. Dat was nauwelijks genoeg voor een klein beetje rijst. In uiterste wanhoop om te kunnen overleven, namen sommigen het risico weg te sluipen om ergens anders wat extra geld te kunnen verdienen. Een echtpaar wilde om hun kinderen te kunnen voeden naar de plaatselijke wijnhandel om wijn te verkopen. Sommige vrouwen probeerden wat extra’s te verdienen met bedelen op de straat.
Onder deze slechte omstandigheden waren met name de vier kinderen erg kwetsbaar. Twee van hen waren in slavernij geboren en de slavenhouder gaf geen enkele medische zorg. Op de dag van hun redding hadden alle kinderen een slechte hoest en waren ze ziek van het stof van de houtskoolbranderijen.

 

Leven in vrijheid
Nu de families zijn gered zorgt de overheid dat ze toegang krijgen tot alles waar ze voorheen van afgesloten waren.
"Het plaatselijk bestuur was heel proactief bij de redding betrokken,” zegt Gladys Finney van IJM. “Ze waren diep onder de indruk van de erbarmelijke situatie waarin de vier generaties leefden.”
Na de redding regelde een districtscommissaris dat in het plaatselijke ziekenhuis even naar de mensen werd gekeken. Ambtenaren zorgden voor paspoortfoto’s zodat ieder een ID kaart heeft waarmee ze toegang krijgen tot voedselvoorzieningen vanuit de overheid. Vier mannen en drie vrouwen kregen een vrijheidscertificaat waarmee ze los konden komen van de slavenhandelaar. Ze zijn nu allemaal in het IJM nazorgprogramma.
Tegen de baas van het houthakkersbedrijf is een aanklacht ingediend. Dat geeft de geredde families zekerheid en kunnen ze beginnen met de opbouw van hun nieuwe leven in vrijheid.

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden