Honderdste jongetje bevrijd van Lake Volta

zaterdag 30 september 2017

Jongetjes worden bevrijd van het meer

Eindelijk doen wat kinderen willen doen

LAKE VOLTA, GHANA - In de eerste week van september heeft IJM de Anti Human-Trafficking Unit (ATHU) van de Ghanese politie geholpen met de redding van twee jongens die gedwongen moesten werken in de visserij op Lake Volta. Deze redding volgde op de arrestatie in augustus van een man die jongens verhandelde om te werken op de vissersboten. Zowel de mensenhandelaar als de eigenaar van de boot werden door de ATHU gearresteerd, aangeklaagd en in voorarrest gehouden. De jongens zijn nu op een veilige plek waar het maatschappelijk werk kijkt of het veilig genoeg is om ze naar huis te laten gaan zonder het risico dat ze weer in dwangarbeid vervallen.

Wat is de bevrijding van jongetjes jou waard? >>

Ama Amankwah, juridisch directeur van IJM Ghana, zei: “Deze jongens werden misbruikt en moesten onder gevaarlijke omstandigheden dwangarbeid verrichten. We zijn blij dat de daders in voorarrest zitten en het is buitengewoon bemoedigend dat de ATHU het initiatief neemt en doortastend optreedt tegen deze vorm van kinderarbeid op Lake Volta. De arrestatie en het voorarrest van deze mensenhandelaren zijn een krachtig teken dat dit soort misbruik in Ghana niet wordt getolereerd.”
Met medewerking van de AHTU werd een handelaar veroordeeld, die eerder was aangehouden zonder hulp van IJM. Dat is een belangrijke indicatie dat het tij aan het keren is in Ghana. Wanneer na reddingsoperaties arrestaties volgen die tot veroordeling leiden, gaan handelaren die kindermisbruik voor eigen gewin normaal vonden, nu misschien inzien dat het risico te groot is.
IJM Ghana heeft de politie ondersteund bij de redding van 100 jongens in 2017. Naast de reddingsoperatie begin september hielp IJM de politie in juli bij de bevrijding van tientallen kinderen. Bij twee eerdere reddingsoperaties werden meer dan 50 slachtoffers gered en in veiligheid gebracht.

'Alles wat ik nu nog nodig heb is een voetbal'

 

Een van de jongens die in juli werd gered zei in zijn jeugdig enthousiasme tegen de staf van IJM: “Bedankt dat jullie mij van het meer hebben gered, alles wat ik nu nog nodig heb is een voetbal.”

Tientallen kinderen zijn nu vrij om als kind te leven zoals kinderen behoren te leven: spelen met vrienden, naar school gaan en dromen van een mooie toekomst.

Help jongetjes bevrijden uit slavernij! >>

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden