Vier meisjes bevrijd uit bordeel

vrijdag 22 september 2017

Een dader is net opgepakt

CALCUTTA, INDIA – Eind augustus hadden IJM en de politie in Calcutta een tegenslag te verwerken toen een belangrijke reddingsoperatie mislukte. Gelukkig ging het een aantal weken daarna alsnog goed. Vier tienermeisjes werden eindelijk gevonden en bevrijd uit een privé netwerk van sekshandel. De jongste is nog maar 13 jaar.


Overheidsdiensten volgden dit privé netwerk al een aantal weken en startten op 24 augustus een reddingspoging. De eigenaren wisten de meisjes nog net te verplaatsen naar elders, zodat de reddingsoperatie niet door kon gaan.
Na wekenlang zoeken en speuren vond de politie het netwerk weer. Dat was in september. De meisjes werden verhandeld voor seks in een privé appartement in een buitenwijk.

 

'De jongste is nog maar 13 jaar'


Het meisje van 13 vertelde de politie dat ze gestopt was met school om voor haar familie te zorgen. Ze zocht daarom een baan als huishoudster, maar een mevrouw lokte haar de sekshandel in. Twijfelachtig schudt ze haar hoofd en verzucht: “Ik kon niet anders. Ze zeiden me dat ik voor dit werk was voorbestemd.”
Hier was duidelijk sprake van manipulatie en misbruik. Dat motiveerde IJM om samen met de overheidsdiensten op 12 september in het netwerk te infiltreren, voordat de meisjes zouden worden verhandeld om weer verkracht te worden. Ze kwamen in de woning en scheidden de meisjes van hun misbruikers. Snel verzamelden ze zoveel mogelijk bewijs van de illegale activiteiten.
De politie arresteerde vier handelaren, inclusief een vrouw die ervan wordt verdacht dat ze haar eigen zus had verhandeld voor een paar duizend rupies. Ze arresteerden ook een klant, wat in dit soort zaken best wel zeldzaam is.
Ze worden alle vijf aangeklaagd onder Indiase wetten over mensenhandel en kinderbescherming en zullen in de komende weken voor de rechter moeten verschijnen.


Saji Philip, directeur bevrijdingsoperaties van IJM in Calcutta, zegt: “Bij elk bedrijf bepaalt een toenemende vraag de factor van groei; zo werkt het ook in de handel met meisjes voor seks. De arrestatie van een klant laat zien dat de politie deze zware overtreding niet zal tolereren.”
De meisjes zijn opgevangen en wonen veilig in een nazorghuis. Daar krijgen ze de hulp die ze nodig hebben. Maatschappelijk werkers van IJM zullen luisteren naar hun verhalen en bieden hen programma’s aan die ze op weg helpen naar volledig herstel in vrijheid.

Bevrijd jij al meisjes uit de seksindustrie? >>

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden