Gerechtigheid voor Amina

woensdag 23 augustus 2017

Stockafbeelding. De mannen die de 15-jarige Amina verhandelden en uitbuitten zijn deze week veroordeeld tot een gevangenisstraf van 7 jaar.

CALCUTTA, INDIA – Er is een einde gekomen aan de vier jaar durende juridische strijd, met een resultaat waar Amina* van droomde: De twee mannen, die haar verraadden en verkochten in een rosse buurt, zijn schuldig bevonden aan hun misdaden. Zij kregen een gevangenisstraf van 7 jaar - de maximale straf - waarin ze Amina niets meer aan kunnen doen.


De uitspraak sluit een pijnlijk hoofdstuk af in Amina’s jonge leven, een hoofdstuk dat begon toen zij als tiener trouwde in haar geboorteland Bangladesh.
In plaats van voor Amina te zorgen, misleidde en misbruikte haar man haar al snel. Hij bracht de 15-jarige over de grens naar India onder het mom van een nieuwe baan. Maar op de nacht dat zij aankwamen, nam hij Amina mee naar Sonagachi – een van ’Calcutta’s meest beruchte rosse buurten – en gaf haar aan een hoteleigenaar die haar verkrachtte en verkocht aan andere mannen.
Na deze verschrikkelijke nacht, bleven zowel Amina’s echtgenoot als de hoteleigenaar van haar profiteren, totdat een lokale medewerker van een NGO het misbruik opmerkte en de zaak aan de autoriteiten rapporteerde.
De lokale politie schakelde de hulp in van IJM, en in september 2013 ondersteunden we hun reddingsactie om de mensenhandelaars te arresteren en Amina in veiligheid te brengen. Beide mannen bleven 4 jaar in hechtenis, terwijl IJM de zaak voor het gerecht bracht. Ondertussen kreeg Amina de mogelijkheid gebruik te maken van de therapie en zorg die zij nodig had om haar leven opnieuw op te bouwen.
Nadat zij moedig vijf dagen lang haar emotionele getuigenis aflegde, was zij in staat terug te keren naar Bangladesh en veilig te re-integreren in haar gemeenschap.
Op dinsdag belde maatschappelijk werkers van IJM haar om het nieuws te delen over de gevangenisstraf van haar voormalig echtgenoot.
Amina, nu een optimistische 19-jarige, uitte haar vreugde en bedankte het IJM team voor hun harde werk, zorg en toewijding en voegde toe dat zij “altijd gehoopt heeft dat zij veroordeeld zouden worden.”

Vandaag vieren we de hoop en kracht van Amina, samen met ons team in Calcutta’s, die opstond voor Amina’s rechten. Zij zorgen ervoor dat zij en andere kwetsbare meisjes uit de mensenhandel worden gehaald en kunnen doorgaan met hun leven. Met voortdurende waakzaamheid en inspirerende meisjes zoals Amina, zijn we zeker dat mensenhandel snel iets uit het verleden zal zijn. En jij kunt hierbij helpen! Zie hier hoe. >>


*Omwille van haar privacy is dit niet haar echte naam

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden