118 slaven bevrijd uit steenfabriek

donderdag 17 augustus 2017

De gezinnen worden bevrijd uit de steenfabriek.

Op weg naar huis, waar nazorgteam IJM hen opvangt.

BANGALORE, INDIA – Meer dan 40 kinderen werkten zij aan zij met hun ouders in de steenfabriek tot ze gered werden. Antislavernij teams van de politie bevrijdden maar liefst 118 mensen en gaf ze hun vrijheid terug.


Deze kinderen en hun families komen uit de noordelijke staat Odisha en zijn verkocht om in Bangalore te gaan werken. Hen werd beloofd dat daar werk is en dat ze daarvoor goed en eerlijk betaald zouden worden. Ze werden echter als slaven te werk gesteld door bedrieglijke werkgevers die hen verleidden tot het lenen van 18.000 rupees (ca 250 euro). Daarmee liepen de mensen in de val en moesten ze werken om hun schuld terug te kunnen betalen wat nooit zou lukken.
De mannen, vrouwen en kinderen werkten de volgende zes maanden zestien uur per dag in de volle zon. Onder streng toezicht bakten ze de stenen. Ze kregen daarvoor een paar honderd rupees per week wat nauwelijks genoeg is om van te leven laat staan dat ze daarvan hun schuld terug zouden kunnen betalen.
Toen IJM het lot van deze families ontdekte hebben wij de zaak voorgelegd aan de antislavernij unit van de politie met de vraag om hier handelend op te treden.


De politie ging de steenfabriek binnen, ze brachten de families in veiligheid en hoewel de slavenhouder afwezig was werd hij in staat van beschuldiging gesteld. Politieagenten, die door IJM zijn getraind, werkten nauw samen met andere overheidsinstellingen om er zeker van te zijn dat de families de nodige zorg en bescherming kregen.
Na hun redding legden de werkers getuigenissen af tegenover de politie. Ze konden rusten en een wat bijkomen in een plaatselijke feesthal. Ambtenaren zorgden voor treintickets waarmee ze terug naar Odisha konden. Daar wachtte een nazorgteam van IJM hen op om ze te helpen hun leven weer op de rit te krijgen.


Twee jaar trekt IJM er voor uit om de mensen te ondersteunen en te leren hoe ze zelfstandig en onafhankelijk kunnen werken aan een veilige toekomst. Ze zijn al begonnen met maandelijkse bijeenkomsten met IJM medewerkers waar ze werken aan persoonlijke ontwikkeling. Ze trainen levensvaardigheden om stevig in de schoenen te staan op de plek en in de gemeenschap waar ze wonen.

IJM heeft de zaak  naar de antislavernij unit verwezen maar was niet aanwezig op de dag van de redding. IJM heeft telefonisch ondersteund en zorgt voor nazorg en rehabilitatie van de families.

 

Help jij bij de nazorg van deze families? >>

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden