Veroordeling dader cyberseks met kinderen

dinsdag 15 augustus 2017

MANILA, DE FILIPIJNEN - Met de veroordeling van een Filipijnse man, die het voor zijn sek-suele uitspattingen op vrouwen en kinderen had voorzien en een duister netwerk van cyber-sekshandel had opgezet, is een voorbeeld gegeven. In een duidelijk geformuleerde uitspraak bevond de rechter AJ* schuldig aan sekshandel en cybercriminaliteit, volgens drie verschillende wetten.

"Het was de nachtmerrie van een van de ex-slachtoffers in deze zaak dat AJ aan het recht zou ontkomen. Ik kan haar nu eindelijk vertellen dat het recht aan haar kant staat en dat ze niet meer bang hoeft te zijn", aldus IJM-advocaat Ralph Catedral, die de openbare aanklager ondersteunde.

AJ werd op 26 mei veroordeeld; hem wacht levenslang zonder voorwaardelijke vrijlating. De Filipijnen hebben strenge wetten tegen mensenhandel, maar de bepalingen voor cybersekshandel (ook wel online seksuele uitbuiting genoemd) zijn versnipperd over veel verschillende wetten. Dit was de eerste veroordeling onder de Wet Cybercriminaliteit op de Filipijnen, voor zowel IJM als het regionale gerechtshof.

De zaak begon in 2014 te rollen, toen de dappere negentienjarige Jamie* bij de lokale politie meldde wat er in het huis van AJ gebeurde. IJM hielp de autoriteiten bij het onderzoek naar AJ en het plannen van de reddingsoperaties, waarbij uiteindelijk vijf andere slachtoffers bevrijd werden.


Met valse beloften gelokt
AJ had het voorzien op verarmde gezinnen en bood hun aan de kinderen naar school te sturen en hen een betere toekomst te geven. Ook Cassie*, het zusje van Jamie, had hij zo gelokt toen ze twaalf was. Jamie volgde een paar jaar later.

AJ stuurde de kinderen naar een privéschool en plaatste foto's online van schijnbaar gelukkige 'familievakanties', maar achter deze schijnvertoning ging een wereld van lijden voor de kinderen schuil. AJ deed zich voor als gids op de Filipijnen, maar in werkelijkheid bood hij Cassie, Jamie en anderen aan voor de online sekshandel.

Luister hoe Cassie zelf haar bijzondere verhaal vertelt >>

In haar uitspraak, die 39 pagina's lang was, verhaalde de rechter hoe AJ de meisjes misbruikte: soms moesten ze naakt poseren voor een webcam en soms verkrachtte hij hen terwijl hij dit filmde of livestreamde voor buitenlandse klanten. Ook konden klanten zelf de meisjes misbruiken tegen betaling aan AJ. Jamie liet hartverscheurende details los van het misbruik door twee mannen tegelijk; dit was meerdere keren gebeurd. De rechter noemde de vijf jaar durende nachtmerrie van Jamie "een schrijnende ervaring" en "haar Golgotha".

Niet meer bang
AJ ontkende alle aanklachten, maar de rechter verklaarde hem schuldig op basis van de 'over-duidelijke bewijzen', waarmee vooral de dappere getuigenissen van Cassie en Jamie werden bedoeld.

"Het doel van verdachte was zonder twijfel seksuele uitbuiting. Een eiser [Jamie] vertelde gedetailleerd hoe verdachte haar manipuleerde, ja dwong, om zich uit te kleden en te poseren, en om seksuele handelingen met hem te verrichten terwijl de webcam aanstond. Ook nam hij foto's van de wellustige poses en activiteiten, die hij later op internet postte voor de behoeften en het vertier van zijn klanten, met wie hij dezelfde perverse passie, dezelfde verwrongen interesses, deelde; of de buitenlandse klanten keken live mee..."

AJ wordt nog in twee andere zaken aangeklaagd, die gerelateerd zijn aan de zaak waarin Cassie en de andere kinderen met steun van IJM werden bevrijd.

 

'Ik ben blij met deze veroordeling'


"Ik ben nu niet meer bang, want al zou AJ in mijn zaak niet worden veroordeeld, ik weet dat hij de rest van zijn leven in de gevangenis zit voor deze zaak", verklaarde een van de bevrijde kinderen nadat ze had gehoord dat het eerste proces was geëindigd in een veroordeling. Jamie, die nu weer thuis op het platteland woont en getrouwd is, zei dat ze de advocaat en sociaal werker van IJM heel dankbaar is voor het helpen volhouden in de rechtszaak.

"Ik ben blij met deze veroordeling. Hier hebben we heel lang op gewacht." Cassie voegde hieraan toe: "Ik ben dankbaar voor de steun van degenen die naar mijn verhaal hebben geluisterd. Ik put er kracht uit. Ik wil hen ook laten weten dat ze de hoop niet moeten opgeven. Mijn ervaringen hebben me geleerd om stevig in mijn schoenen te staan en weer te dromen."

De cybersekshandel op de Filipijnen is sterk gegroeid doordat steeds meer mensen toegang tot internet hebben en de Engelse taal beheersen. Dit maakt het voor criminelen als AJ gemakkelijk om pedofielen uit de hele wereld aan te trekken. De krachtige en uitgebreide uitspraak van de rechter straalt een sterke boodschap uit, namelijk dat er op de Filipijnen wetten zijn tegen deze verachtelijke misdaden en dat er volgens deze wetten zal worden opgetreden.

 

Help voor eens en altijd een eind te maken aan misbruik van kinderen voor cyberseks! >>

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden