Drie slaven bevrijd uit steenfabriek

donderdag 10 augustus 2017

BANGALORE, INDIA – Lokale autoriteiten en IJM hebben drie arbeiders gered die dwangarbeid verrichtten in een baksteenfabriek; dankzij een dappere man die kon ontsnappen en hun lijden rapporteerde.


Deze man was angstig geworden nadat hij en de andere arbeiders steeds meer geweld te verduren kregen van de eigenaar van de steenfabriek. Ze moesten onafgebroken werken en hadden naast slaag ook te maken met verbale pesterij. Hij wist de eigenaar over te halen hem een ziekenhuis in de buurt te laten bezoeken; daarvandaan ontsnapte hij en meldde de zaak bij de plaatselijke autoriteiten.
Op zijn aanwijzingen bezochten districtsbestuurders, de politie ter bestrijding van mensenhandel en IJM-mensen de fabriek, zochten de arbeiders op en brachten hen in veiligheid; dit alles binnen een half uur.
Terwijl ze haastig hun weinige bezittingen inpakten, spraken de arbeiders vrijmoedig tegen de beambten. Eén man smeekte: "Laat ons hier niet achter. Als jullie ons hier achterlaten, doden ze ons misschien zelfs."

De fabriekseigenaar was tijdens deze reddingsoperatie niet aanwezig, maar hij werd later gearresteerd en voor het gerecht gebracht.
Binnen de veilige muren van een overheidskantoor zag de ontsnapte man tot zijn vreugde zijn vrouw terug. Een IJM-staflid zei: "Het was een heel ontroerend moment toen hij na ruim twee weken met zijn vrouw werd herenigd. Hun stilzwijgen en woordeloze communicatie klonken oorverdovend in die volle verhoorkamer."
Districtsleiders, de politie tegen mensenhandel en de afdeling Arbeid legden nauwkeurig de verslagen van de overlevenden vast om deze later als bewijs te gebruiken in de rechtbank. De beambten verleenden aan iedereen een vrijheidscertificaat: een bewijs van vrijheid en vrijstelling van valse 'schulden' aan de fabriekseigenaar. Ook verstrekten ze een eerste rehabilitatiesom en officiële brieven waarmee de geredden in hun woonplaats bescherming kunnen krijgen.

 

'Als jullie ons hier achterlaten, doden ze ons misschien'

 

De voor de wetshandhaving verantwoordelijke functionarissen handelden proactief en met voorzichtigheid voor de slachtoffers; dit stemt de mensen van IJM die bij de operatie betrokken waren heel hoopvol. Veel van de beambten die de leiding hadden in deze zaak, waren door IJM getraind in het herkennen en bestrijden van dwangarbeid.

Praisy Glory Bai, senior manager nazorg bij IJM in Bangalore, zei hierover: "De gevoeligheid waarmee deze beambten de slachtoffers van mensenhandel benaderden en de snelheid waarmee ze tegemoet kwamen aan de directe behoeften van de slachtoffers, vielen mij bijzonder op! Deze adequate reactie van het openbaar rechtssysteem maakt werkelijk verschil in de levens van deze geredden, als ze hun eerste stappen in vrijheid zetten!"

Een plaatselijke bewindsvoerder regelde tijdelijk onderkomen, eten en medische controles voor de twee geredde paren en kocht vervolgens treinkaartjes voor de thuisreis op maandag. Terwijl de geredde arbeiders hun draai weer proberen te vinden in hun dorp, zullen IJM-medewerkers hun directe nazorg bieden en een persoonlijk rehabilitatieplan voor de lange termijn opstellen.
Bemoedigd door de grote vooruitgang die uit deze succesvolle redding sprak, zei Mary Prathima van IJM: "Aan het eind van de lange dag, toen we weer vertrokken naar Bangalore, schudde een politieagent mij de hand en zei: 'Het is onze plicht, mevrouw. Wij moeten jullie bedanken, omdat jullie doen wat wij behoren te doen.' Deze zaak is een duidelijk voorbeeld en een goed teken voor de toekomst."

 

Bevrijd jij al slachtoffers van slavernij? Doe mee! >

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden