Dit kleermakersproject in Mumbai is meer dan het lijkt

dinsdag 2 mei 2017

MUMBAI, INDIA – Een lap stof en naald en draad mogen dan niet veel lijken, maar voor een groep jonge vrouwen in Mumbai hebben deze eenvoudige hulpmiddelen geleid tot nieuwe vaardigheden, nieuw vertrouwen en een inspirerende nieuwe droom voor hun toekomst.


Deze jonge vrouwen zijn gered uit de sekshandel en wonen nu in de nazorghuizen in de voorsteden van Mumbai, die gerund worden door de overheid. De vrouwen zijn onderdeel van een groeiend kleermakersproject dat is opgezet door medewerkers van IJM en sociaal werkers van de overheid.
Het project is een oplossing voor het probleem dat bevrijde vrouwen het hoofd moeten bieden. Nadat een meisje van uitbuiting is gered moet ze soms verschillende jaren in onzekerheid doorbrengen in een opvanghuis, wachtend op voortgang in haar rechtszaak en op een veilige terugkeer naar haar thuisdorp in India, Bangladesh of Nepal.


Voor meisjes die te oud zijn voor traditioneel onderwijs kan de periode van wachten frustrerend en vermoeiend zijn – het was dus tijd voor de sociaal werkers van IJM en het overheidspersoneel om creatief te zijn.


In januari 2015 begon IJM een speciaal partnerschap door kleermakerslessen te geven aan meisjes in een door de overheid gerund opvanghuis in de voorsteden van Mumbai. Het toerusten van de bevrijde meisjes met nieuwe baanvaardigheden zoals deze, kan hen helpen om zich meer productief te voelen. En het geeft hen waardevolle kansen om hun leven opnieuw op te starten als ze weer thuis zijn. Dergelijke projecten geven bevrijde meisjes ook de kans om hun creativiteit te ontplooien, hun vertrouwen op te bouwen en om vriendschappen te ontwikkelen.
De opzichter van het opvanghuis merkte onmiddellijk de opwinding bij de meisjes op. “Het verschil tussen dit project en veel andere levensonderhoudprojecten was dat de meisjes gelukkig waren.”

 

'De meisjes hechten waarde aan zichzelf'


Het programma begon met vijf naaimachines en 30 deelnemers en groeide tegen het eind van 2015 tot 80 deelnemers. Een ervaren ontwerper en full-time leidinggevende leerde de meisjes hoe ze professioneel konden ontwerpen, hun creaties konden produceren en van een merk konden voorzien. Ook werden de deelnemende meisjes begeleid door een mentor. Het Departement voor Vrouwen- en Kindontwikkeling en een lokale groep vanuit de gemeenschap doneerden in 2016 meer naaimachines. Momenteel leren meer dan 100 jonge vrouwen het naaivak.
Deze veelbelovende kleermakers maken vandaag een hele productenlijn – variërend van tassen tot kleding tot deurmatten – die door het opvanghuis beschikbaar zijn gemaakt voor verkoop. Het huis houdt de inkomsten van elk van de meisjes bij. Zodra ze klaar is voor een zelfstandig leven, zal ze er toegang toe krijgen. Later in 2016 stapte ook het internationale adviesbureau Deloitte in, om de deelnemers ter aanmoediging van maandelijkse beurzen te voorzien. Het samenwerkende karakter en het succes van het kleermakersproject hebben het departement er toe aangezet om te overwegen om gelijksoortige projecten op te zetten in andere opvanghuizen.
Het belangrijkste is echter dat bezoekende adviseurs en het personeel van het opvanghuis een duidelijk verschil in de houding van de meisjes hebben opgemerkt.


Deborah Tatigiri, medewerker van IJM, die contact met de overheid onderhoudt, zegt: “Het gaf hen veel zelfvertrouwen dat ze de kleding konden dragen, die ze hadden gemaakt in de cursus. De meisjes hechten waarde aan zichzelf en aan het project… De strengen draad en de lapjes stof slagen erin om hun levens kleur te geven.”

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden