31 kinderen gered van Lake Volta

vrijdag 28 april 2017


LAKE VOLTA, GHANA - Het was nog vroeg in de ochtend, het werd langzaam licht en Anita Budu keek met spanning in de verte. Ze stond op het dek van een schip. Anita is directeur nazorg voor IJM Ghana. Nog even en haar team zou ontdekt kunnen worden door de vissers op het meer en zouden ze de kans missen: de zorgvuldig geplande actie om een groep kinderen te redden die als slaven werken op de vissersschepen op dit enorme meer.
Anita probeerde radiocontact te krijgen met de politie en het team van IJM die in een boot op weg waren naar hun doel. Maar in dit afgelegen gebied ving de radio geen signaal op. Anita probeerde contact te maken met haar mobiel.

 

Doe mee! Bevrijd jongetjes uit slavernij! >>


Eindelijk kwam er bericht: De politie en IJM waren onderweg en de redding kon beginnen. Anita kon de reddingsboten niet zien omdat een eiland ze aan haar zicht onttrok. Ze verloor weer het contact met de redders door een kleine berg op het eiland. 

Voor Anita’s gevoel duurde het té lang, tot haar radio begon te werken.
“Bereid u voor om tien kinderen op te vangen!”
De reddingsoperatie was gelukt. Uiteindelijk kwamen vijf reddingsboten naar Anita’s schip. Dit was de grootste reddingsoperatie die IJM samen met de Ghanese politie ooit uitvoerden. Dertig jongens en een jonge volwassene werden gered. Elf verdachten werden aangehouden op verdenking van het misbruiken van kinderen door ze lange dagen te laten werken onder gevaarlijke omstandigheden.
Toen de kinderen veilig op Anita’s boot kwamen, waren ze bang en achterdochtig en gekleed in vodden. In hun korte levens hadden ze geleerd om altijd op hun hoede te zijn.

 

'I’ve got joy, joy down in my heart'


Anita en haar team ontfermden zich over de kinderen, inclusief een meisje van zes, de jongste van de groep. De kinderen kregen schone kleren, eten en medische zorg. Aan wal in het nazorgcentrum slapen de kinderen in een warm bed, krijgen ze eten en drinken en kunnen ze spelen en hun ervaringen delen. En zo drong het tot ze door dat ze vrij waren.
Ze blijven in het nazorgcentrum tot het veilig genoeg voor ze is om terug naar huis te gaan. Een jongen van 10 zong:


I’ve got joy, joy down in my heart
I’ve got joy, joy down in my heart
De andere kinderen vielen in:
Look what the Lord has done for me
Jesus has come to set me free
I’ve got joy, joy down in my heart


Nu de kinderen veilig zijn, werken we aan hun herstel. Voor elk kind maken we een plan om ze te steunen in hun lichamelijke en emotionele ontwikkeling totdat we er zeker van zijn dat de jongens en het meisje sterk genoeg zijn om te kunnen groeien en bloeien.

Lake Volta is een van de grootste kunstmatige meren in de wereld. De schoonheid van het prachtige water omringt door groene heuvels is moeilijk te combineren met de gedachte dat jonge kinderen op het meer in erbarmelijke omstandigheden lange dagen keihard moeten werken.
Duizenden kinderen werken op het meer en de meerderheid werkt als slaaf. De meesten zijn 10 jaar of jonger. Sommigen kunnen nauwelijks zwemmen. Door het gevaarlijke werk raken kinderen gewond en krijgen ze geen behandeling. Van hun eigenaren hoeven ze geen compassie te verwachten. Die willen vaker de macht behouden door ruwe klappen of door een paar dagen geen eten te geven.

IJM werkt sinds 2014 in Ghana en helpt de Ghanese autoriteiten om deze vorm van onderdrukking te bestrijden.

 

Help jij al bij de bevrijding slaven?

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden