Bevrijd van houtkapterrein

maandag 10 april 2017

CHENNAI, INDIA – Lokale beambten, de politie en IJM hebben drie families bevrijd uit jarenlange dwangarbeid. Toen ze onverwacht de vrijheid werden ingeleid, waren de mannen, vrouwen en kinderen blij en heel verbaasd.

 

Maak deel uit van bevrijdingsoperaties!
 

 


Deze families waren als slaven vastgehouden op een houtkapbedrijf, sommigen wel zeven jaar. De eigenaar had hen in de val gelokt met valse schulden en hen met gewelddreigingen en manipulaties tot slaven gemaakt.
Overdag werden de families gedwongen om onafgebroken bomen en dichte doornstruiken kappen. 's Nachts sliepen ze in een verlaten, half afgebouwd huis, dat hun slechts een beetje beschutting tegen de elementen bood.
Een geredde moeder beschreef hoe ze haar baby ter wereld moest brengen in dit vieze huis, omdat ze van de eigenaar niet naar het ziekenhuis mocht. Vanwege complicaties mocht ze voor de geboorte van haar volgende kind wel naar een kliniek, maar er mocht niemand met haar mee.


In totaal hebben de beambten en IJM twaalf mensen gered, onder wie drie jongetjes en een meisje van vijf. Onder hen waren verder twee bejaarde vrouwen, die nauwelijks nog in staat waren om iets te tillen.
De houthandelaar werd in politiehechtenis genomen en zal naar de gevangenis gaan zodra de aanklacht officieel is ingediend.
De districtsbestuurder die toezicht hield op de operatie, was diep bewogen toen hij de jongetjes zag die waren gedwongen om te werken. Hij bekeek hun gehavende handpalmen en zei verdrietig: 'Op deze leeftijd horen die handen op school een pen vast te houden en geen littekens van doornen te hebben.'

 

'De bejaarde vrouwen waren nauwelijks in staat te werken'

 


De families waren tijdens de redding heel teruggetrokken en ze zeiden alleen het hoognodige. Een staflid van IJM vertelde dat ze niemand van hen had zien lachen, totdat ze in de vrachtwagen zaten die hen naar huis zou brengen. Toen vouwden ze dankbaar hun handen en zwaaiden gedag toen ze wegreden.


Beschermd voor de toekomst
De districtsbestuurder gaf elke bevrijde arbeider een zogeheten Vrijheidscertificaat, waarin staat dat de schuld die hen in slavendienst van de houthandelaar hield niet meer bestaat.
Eén man zei dat hij zich nog steeds verplicht voelde om zijn schuld terug te betalen, maar de ambtenaren legden hem geduldig uit dat hij nu vrij is en niets meer verschuldigd is aan de houthandelaar.
De districtsbestuurder legde ook uit dat deze vrijheidscertificaten de gezinnen toegang geeft tot verschillende overheidsvoorzieningen, zoals basisgereedschap, huisvestingssteun en werk. Hij moedigde hen aan om aan te blijven dringen bij hun lokale bestuurders, zodat ze daadwerkelijk hulp zullen ontvangen.
Slachtoffers van slavernij hebben ook recht op een rehabilitatiesom van de overheid van 100.000 roepies (ongeveer $ 1.500). Deze mensen kregen vandaag 1000 roepies per gezin en IJM zal erop toezien dat ze ook de rest van de som ontvangen, waarmee ze hun leven in vrijheid kunnen opbouwen.
Ook helpt IJM deze gezinnen aan warm eten en medische zorg, en met de terugkeer naar het dorp waar ze vandaan komen. Ze zullen uitgenodigd worden om deel te nemen aan een tweejarig nazorgprogramma van IJM, wat hun continu steun zal bieden en hun de vaardigheden zal aanleren die nodig zijn om vrij te blijven en aan een veilige toekomst voor hun kinderen te bouwen.

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden