Acht kinderen bevrijd uit cyberseksindustrie

maandag 3 april 2017

Een reddingsoperatie: een Filipijnse sociaal werker in rode jas, loopt achter een IJM staflid en ambtenaren die de kinderen naar een auto leiden die hen in veiligheid brengt.

MANILA, FILIPIJNEN – Acht kinderen zijn bevrijd uit de cyberseksindustrie na een intensieve zoektocht van 14 maanden. Het was een gezamenlijke actie van de Filipijnse autoriteiten, het Amerikaanse departement Binnenlandse Veiligheid en IJM. Twee zussen konden worden opgepakt nadat ze een aantal kinderen aanboden aan een undercoveragent voor seksueel misbruik. Zij waren zich er niet van bewust dat ze te maken hadden met een undercoveragent. De kinderen die werden aangeboden, varieerden in leeftijd van twee maanden tot 18 jaar.


Stuur onze medewerkers op pad om kinderen te bevrijden uit een wereld van cyberseks.

Op 16 maart werden zeven meisjes en een 8-jarige jongen gered. Het onderzoek begon veel eerder. De zaak kwam al aan het rollen in 2015 toen een man in Amerika werd aangehouden op verdenking van seksueel misbruik via internet. De man dacht dat hij liveshows, waarin kinderen worden misbruikt, op een anomieme manier kon kopen en bekijken. De autoriteiten vonden hem én via hem en via de activiteiten op zijn scherm zijn ook de slachtoffertjes op de Filipijnen.

In januari 2016 meldde de Dienst Binnenlandse Veiligheid van de VS deze zaak bij het National Bureau of Investigation (NBI) op de Filipijnen. Het NBI zocht contact met IJM voor hulp in deze zaak. Samen zetten ze een reddingsoperatie op, waarbij een undercoveragent werd ingezet die zich voordeed als inkoper van minderjarigen voor seksuele exploitatie.

 

'De kinderen die werden aangeboden, varieerden in leeftijd van twee maanden tot 18 jaar'Het 18-jarige meisje vertelde dat dit de tweede keer was dat ze werd verkocht voor seksueel misbruik. De eerste keer dat ze werd verkocht was ze 15. Ook vertelde ze dat ze naakt moest poseren voor een foto.

De twee gearresteerde vrouwen zijn zussen, een moeder en tante van veel van de slachtoffers.

“De illegale activiteiten hebben gemakkelijk plaats kunnen vinden vanwege de huiselijke situatie en de vertrouwelijke relatie met de kinderen. Maar wie zijn deze slachtoffers? “Het zijn jouw kinderen, de kinderen van de buurvrouw en de vriendjes en vriendinnetjes van jouw kinderen,” zei Janet Francisco, hoofd van het National Bureau of Investigations Anti Human Trafficking Division.

De kinderen zijn nu veilig in de opvang waar ze het nazorgprogramma van IJM volgen. Elk kind wordt begeleid door een sociaal werker van IJM. Die gaat met hen aan het werk om te zien wat de fysieke, psychische en emotionele schade is. En om te werken aan herstel en opbouw van een nieuw leven. Het team van IJM werkt samen met de regering en met private partners aan nieuwe methodes om kinderen als deze jongens en meisjes optimaal te kunnen begeleiden in hun verdere leven als jonge mannen en vrouwen.


“Cyberseks is een misdaad zonder grenzen. Slechteriken over de hele wereld kunnen kinderen vinden over de hele wereld, tot op de Filipijnen toe, om ze seksueel te exploiteren. Ze maken gebruik van het open internet en basis video chat programma’s om foto’s van kinderporno te zien en om liveshows te kopen,” zegt Sam Inocencio, directeur van IJM op de Filipijnen.

En hij voegt er aan toe: “Deze zaak toont maar weer hoe een complexe misdaad als cyberseks vraagt om gecoördineerde internationale samenwerking. Compliment aan het NBI voor hun vasthoudendheid en het uithoudingsvermogen om deze kinderen te vinden. Hierdoor zullen Filipinos zeker terughoudender worden in het opzetten van dit soort exploitatie.”

Stuur onze medewerkers op pad om kinderen te bevrijden uit een wereld van cyberseks.

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden