Haar dertiende verjaardag kon ze in vrijheid vieren

woensdag 22 maart 2017

Een rustig strand vlak bij de plaats waar drie meisjes seksueel uitgebuit werden. Het jongste meisje was nog maar elf.

SANTO DOMINGO, DOMINICAANSE REPUBLIEK - Met een taart en kaarsjes vierde Karla* op 10 maart haar dertiende verjaardag: het begin van haar tienerjaren in vrijheid.


Nog maar een dag ervoor hadden IJM en het Openbaar Ministerie Karla en twee andere meisjes van onder de achttien in beschermde opvang geplaatst in een tehuis van de overheid. Ze werden eerst verkocht voor seks, maar mochten nu de weg naar herstel inslaan.


Samen met Karla werden ook haar oudere zusje en de 11-jarige Alania*, de jongste van de drie, gered. Tijdens het gesprek met een psycholoog was Alania zichtbaar nerveus en gespannen, terwijl ze over het gebroken gezin vertelde dat haar niet had kunnen onderhouden. Extreme armoede kan een aanleiding zijn voor sekshandel in de Dominicaanse Republiek en daarom is het zo belangrijk dat de wet gehandhaafd wordt. Pas als criminelen daadwerkelijk juridische gevolgen te vrezen hebben, zullen ze stoppen met het onbeschaamd uitbuiten van kwetsbare meisjes en vrouwen.

 

'Samen met Karla werden ook haar oudere zusje en de 11-jarige Alania gered'

 

Op 8 maart hielp IJM de Dominicaanse politie bij het arresteren van de verdachte, die vanwege commerciële seksuele uitbuiting zal worden aangeklaagd voor mensenhandel. IJM heeft juridische ondersteuning geboden bij het undercoveronderzoek, dat heeft aangetoond dat de verdachte inderdaad meisjes aan klanten verkocht voor seks. IJM zal ervoor helpen zorgen dat het proces doorgaat en de zaak uiteindelijk voor het gerecht komt.
Daisy Nunez, directeur Nazorg bij IJM, merkte op dat de openbare aanklagers rekening hielden met de jonge leeftijd van de slachtoffers en ze verzekerde de meisjes ervan dat zij geen schuld hadden. De moeder van Karla en haar zus en de tante van Alania waren ook naar het overheidskantoor gekomen en door hen bij het proces te betrekken en hen vragen te stellen werd een band opgebouwd, wat het voor de gezinnen gemakkelijker maakte om de meisjes in een opvanghuis te plaatsen waar ze crisiszorg kunnen krijgen.


'We zijn dankbaar voor de samenwerking met onze partners bij de overheid, waardoor we slachtoffers van sekshandel een veilige plaats kunnen bieden waar ze de zorg kunnen ontvangen die ze nodig hebben om te herstellen van de trauma’s', aldus Daisy. 'In dit geval waarderen we ook de ondersteuning van de familieleden, die een rol zullen spelen in het herstelproces van de meisjes.'

*Omwille van haar privacy is dit niet haar echte naam

 

IJM weet waar de slachtoffers zitten. Enige dat wij nodig hebben, zijn de middelen om hen te bevrijden. Doe mee!Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden