Steenoveneigenaar schuldig bevonden aan slavenarbeid 12 personen

donderdag 16 maart 2017

Overheidsfunctionarissen interviewen slachtoffers gevangen in de steenoven

Overlevenden vieren hun vrijheid kort nadat ze werden gered

BANGALORE, INDIA – Op vrijdag 10 februari zegevierde het recht voor twaalf voormalige slaven. De rijke steenoveneigenaar die hen opsloot, mishandelde en als slaven gebruikte, is schuldig bevonden.


In 2010 had deze steenovenhouder persoonlijk arme vrouwen en mannen uit kleine dorpen uit de omgeving van Bangalore in dienst genomen. Hij beloofde de families een goed loon te geven. Maar in plaats daarvan werden zij gedwongen meer dan 12 uur per dag te werken, en dit voor slechts een fractie van het hun beloofde loon.


De families stonden constant onder toezicht. En het werd hun niet toegestaan de steenoven te verlaten of zelfs met elkaar praten. De hele dag zwoegden zij in de hete zon en maakten zij met de hand bakstenen. Als er arbeiders ontsnapten, spoorden de eigenaar en zijn handlangers hen op en sleepten zij hen terug naar de steenovenfabriek.
In augustus 2014 werkte IJM samen met de anti-mensenhandelafdeling van de politie, de lokale politie en de wijkambtenaren aan een reddingsactie. Zo konden alle 12 arbeiders en hun jonge kinderen in veiligheid worden gebracht.


“Ze waren klaar om te vertrekken”, herinnert IJM’s medewerker Esther Daniel. Toen we het terrein op kwamen, gebaarde ik naar twee vrouwen en de kinderen. Ze liepen gewoon naar ons toe. We konden fysiek hun verlangen voelen om uit deze verschrikkelijke situatie te komen en vrij te zijn.
De steenoveneigenaar werd gearresteerd en voor meer dan 100 dagen in voorarrest gehouden. Dit is opmerkelijk want veel slaveneigenaars worden nooit gearresteerd of vastgehouden. IJM ondersteunde het tweeënhalf jaar durende juridische proces. Een sterk getuigenis van een overlevende en goed bewijs van de politie leidde tot de uitspraak van de rechtbank.
Op 10 maart 2017 werd de steenovenhouder schuldig op grond van India’s Bonded Labor System Abolition Act (Afschaffing Gedwongen Arbeidswet) uit 1976, en artikel 370 van het Wetboek van Strafrecht.


Dit tweeënhalf jaar durende proces was één van de kortste processen die IJM heeft meegemaakt – en de gevangenisstraf van 10 jaar één van de langste in rechtszaken wat betreft slavenhandel in India. Dit zijn hoopvolle voorbeelden voor de overige strijd tegen moderne slavernij.


Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden